Δύο νέες Ταξιαρχίες στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη το 2017 υπο τον φόβο του Ρωσικού κινδύνου

Την 3η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία της 4ης Μεραρχίας Πεζικού από το Fort Carson του Colorado και την 10η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού από το Fort Drum της Νέας Υόρκης στέλνει στην Ευρώπη ο Αμερικανικός Στρατός στο πλαίσιο της ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην γηραιά ήπειρο σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με την Ρωσία (Operation Atlantic Resolve).

Η απόφαση ελήφθη τον περασμένο Μάρτιο και για το σκοπό αυτό το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ είχε ζητήσει από το Κογκρέσο το ποσό των 3,4 δις δολάρια για την περιοδική διατήρηση των Ταξιαρχιών στην Ευρώπη αρχής γεννωμένης τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Η χρονική διάρκεια που η 3η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία θα παραμείνει στην Ευρώπη είναι 9 μήνες και ακολούθως θα αντικατασταθεί από μια άλλη Ταξιαρχία, η οποία σύμφωνα με το σχεδιασμό του Αμερικανικού Στρατού θα παραμείνει στην Ευρώπη επίσης 9 μήνες. Μαζί με την Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία θα αναπτυχτεί στην Ευρώπη και στοιχεία του επιχειρησιακού Στρατηγείου της 4ης Μεραρχίας Πεζικού.

Συνολικά 4.300 στρατιώτες με 90 άρματα μάχης τύπου M1A2 SEP, 90 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης τύπου M2A3, 24 αυτοκινούμενα πυροβόλα των 155χλστ/39 τύπου M109A6 “Paladin”, αριθμό οχημάτων περισυλλογής Μ88 και τεθωρακισμένων οχημάτων προσωπικού Μ113, (συνολικά 250 οχήματα) καθώς και 1.750 οχήματα γενικής χρήσης όπως φορτηγά, Hummer κλπ θα αναπτυχτούν στην Κεντρική, Ανατολική, Βόρεια και Νότια Ευρώπη.

Η Ταξιαρχία θα αρχίσει να αναπτύσσεται στην γηραιά Ήπειρο τον ερχόμενο Ιανουάριο, σε συνολικά επτά χώρες της Ευρώπης από την Εσθονία έως την Βουλγαρία, ώστε μέχρι το Φεβρουάριο να είναι ετοιμοπόλεμη. Η διασπορά των υπομονάδων της Ταξιαρχίας θα είναι ευρύτατη.

Πιο αναλυτικά η Διοίκηση της Ταξιαρχίας, τα Τάγματα Μηχανικού και Λογιστικής Υποστήριξης, το 3ο Τάγμα του 29ου Συντάγματος Πυροβολικού και την 4η Επιλαρχία του 10ου Συντάγματος Ιππικού μεταφερθούν στις εγκαταστάσεις του Πολωνικού Στρατού στις πόλεις Zagan, Swietoszow, Skwierzyna και Boleslawiec.

Η 1η Επιλαρχία του 68ου Συντάγματος Τεθωρακισμένων θα μετακινηθεί προς τις Βαλτικές χώρες μέχρι την άφιξη στηνπεριοχή αυτή τον ερχόμενο Απρίλιο στοιχείων του 2ου Συντάγματος Stryker.  Το 1ο Τάγμα του 8ου Συντάγματος Πεζικού θα αναπτυχτεί στην Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Τέλος η 1η Επιλαρχία του 66ου Συντάγματος Τεθωρακισμένων θα μεταφερθεί στην Γερμανία στο πεδίο ασκήσεων Grafenwöhr.

Όσον αφορά την 10η  Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού, ο σχηματισμός αυτός θα αναπτυχτεί στην Ευρώπη τον ερχόμενο Μάρτιο και θα παραμείνει στην γηραιά Ήπειρο για 9 μήνες.

Η 10η  Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού διαθέτει, 49 επιθετικά ελικόπτερα τύπου AH-64D/E Apache, 34 μεταγωγικά UH-60 Black Hawk, 4 ελικόπτερα διοίκησης EH-60, 12 μεταγωγικά CH-47 Chinook, 15 ελικόπτερα μεταφοράς τραυματιών HH-60M, 8 αεροχήματα RQ-7B Shadow και 12 αεροχήματα MQ-1C Gray Eagle, ενώ το προσωπικό της φτάνει τις 2.200 άτομα.

Η Ταξιαρχία πρόκειται να αναπτύξει τις υπομονάδες της στην Γερμανία, την Πολωνία, την Βουλγαρία και την Λετονία.

Μετά από την απόφαση της Αμερικανικής κυβέρνησης να αναπτύξει σε μόνιμη βάση στην Ευρώπη δύο επιπλέον Ταξιαρχίες, μια Τεθωρακισμένη και μια της Αεροπορίας Στρατού οι οποίες θα προστεθούν στους υπάρχοντες σχηματισμούς, την 173η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία, το 2ο Σύνταγμα Ιππικού Stryker και την 12η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού, η συνολική δύναμη των μόνιμων στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη εξαιρούμενου του Ναυτικού και της Ακτοφυλακής, θα φτάνει τις 62.000 άτομα από 55.825 που είναι σήμερα, καταγράφοντας μια αύξηση 11%.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι επιπλέον 46.000 άνδρες και γυναίκες του Αμερικανικού Ναυτικού βρίσκονται σε πλοία που είναι ανεπτυγμένα στην Ευρώπη, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των Αμερικανών στρατιωτικών που υπηρετούν στην Ευρώπη σε 108.000 άτομα.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.