Δυο περιπολικά σκάφη ανοικτής θαλάσσης παραχωρούν το 2016 οι ΗΠΑ στην Κύπρο

Με μία κίνηση έκπληξη η Κύπρος κατάφερε να επιλύσει το πρόβλημα θαλάσσιας επιτήρησης της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή” της Κύπρου.

Όπως αναφέρει στο χθεσινό δημοσίευμα οι ΗΠΑ πρόκειται να παραχωρήσουν στο Λιμενικό Σώμα της Κύπρου στις αρχές του 2016 δύο καινούργια περιπολικά ανοικτής θαλάσσης για την επιτήρηση της Κυπριακής ΑΟΖ.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο κρατών ξεκίνησαν εδώ και ένα χρόνο και συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα τα δύο πλοία δεν εμπίπτουν στις πρόνοιες του εμπάργκο που έχει επιβληθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Κύπρο για πώληση ή προμήθεια στρατιωτικού υλικού.

Αντιθέτως όπως σημειώνεται οι ΗΠΑ επιθυμούν να ενισχύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία με πλωτά μέσα που θα επιτρέψουν τον έλεγχο του FIR Λευκωσίας.

Οι σχετικές υπογραφές για την παραχώρηση των δύο σκαφών θα πέσουν πριν το τέλος του 2015, ενώ σε καλό δρόμο βρίσκονται και οι σχετικές διεργασίες για ενίσχυση του Ναυτικού με πλοία ανοιχτής θαλάσσης.

Η ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος της Κύπρου από τις ΗΠΑ αποτελεί μια θετική κίνηση για τις σχέσεις των δύο κρατών που ενισχύει την θέση της Λευκωσίας σε σχέση με την τουρκική ναυτική παρουσία στην Κυπριακή ΑΟΖ και προφανώς σχετίζεται με την πρόσφατη συμφωνία της Κύπρου με το Ισραήλ για την δημιουργία μιας κοινής δύναμης ταχείας επέμβασης για την ενεργειακή ασφάλεια των κοιτασμάτων των δύο κρατών στην περιοχή μεταξύ της νήσου και των ακτών του Ισραήλ.

Από την άλλη πλευρά η γεμάτη συμβολισμούς κίνηση των ΗΠΑ επιτρέπει στην Κύπρο να αποκτήσει την δυνατότητα επίδειξη σημαίας σε θαλάσσιες περιοχές όπου η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική της παρουσία.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.