Δύο Σμήνη αεροσκαφών κρούσης στέλνει το Ιράν στη Συριακή βάση Τ4 Tiyas

Δύο μήνες μετά την στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στο Συριακό εμφύλιο πόλεμο ο Πούτιν και οι σύμμαχοι του Ασαντ το Ιράν και η Χεζμπολάχ φαίνονται να προχωρούν στο επόμενο βήμα της στρατιωτικής τους εμπλοκής στον 5ετή πόλεμο.

Πιο αναλυτικά μετά την ανάπτυξη νέων Ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην συριακή αεροπορική βάση Al-Sha’ayrat η οποία βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της πόλης Homs μια νέα αεροπορική βάση πρόκειται να παραχωρηθεί από την Συριακή Αεροπορία στον έτερο σύμμαχο της Δαμασκού το Ιράν.

Πρόκειται για την αεροπορική βάση Τ4 Tiyas η οποία βρίσκεται δυτικά της υπο κατάληψη πόλης Parlmyra την οποία ελέγχει το ISIS.

Έτσι μετά την ανάπτυξη 10 ρωσικών αεροσκαφών και 15 ελικοπτέρων στην αεροπορική βάση Sha’ayrat και την μελλοντική αύξηση του στόλο των ρωσικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων που επιχειρούν στη Συρία από 50 σε 100 μονάδες η Ιρανική Αεροπορία πρόκειται σύντομα να αναπτύξει στην βάση Τ4 Tiyas δύο Σμήνη με αεροσκάφη Su-24MK και Su-25.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα η Ιρανική Αεροπορία διαθέτει 30 βομβαρδιστικά Su-24MK εκ των οποίων τα 24 αποτελούσαν τμήμα του στόλου της Αεροπορίας του Ιράκ καθώς και 6 αεροσκάφη εγγύς υποστήριξης Su-25.

Εκτιμάται ότι τα αεροσκάφη αυτά θα αποσπαστούν από την δύναμη της Ιρανικής Αεροπορίας και θα αναπτυχτούν στην βάση Τ4 από την οποία ήδη επιχειρεί το Σμήνος 819 το οποίο είναι εξοπλισμένο με αεροσκάφη Su-24MΚ2.

Από την ίδια βάση επιχειρεί το Σμήνος 827 το οποίο είναι εξοπλισμένο με αεροσκάφη Su-22M-4 καθώς και τα Σμήνη 1 και 5 τα οποία διαθέτουν αεροσκάφη Mig-25PD/PU/RB.

Με την ανάπτυξη των 36 Ιρανικών αεροσκαφών οι συμμαχικές αεροπορικές δυνάμεις στη Συρία θα αριθμούν 67 αεροσκάφη εκ των οποίων τα 63 είναι βομβαρδιστικά και εγγύς υποστήριξης.

Τα αεροσκάφη αυτά θα αναπληρώσουν τις λίγες ομολογουμένως απώλειες στη μάχη της Συριακής Αεροπορίας (μόλις 15 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα μέσα σε 39 μήνες μαχών) αλλά και τα πολλά αεροσκάφη που έχουν τεθεί εκτός μάχης λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και έχουν καταστραφεί στο έδαφος από τις μάχες και τις καταλήψεις αεροπορικών βάσεων από τους ισλαμιστές.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.