Διοσδάδο Καμπέγιο: Αμερικανοί Πεζοναύτες είναι «πιθανό» να εισβάλουν στη Βενεζουέλα

Ο Διοσδάδο Καμπέγιο, ο πρόεδρος της φιλοκυβερνητικής Συντακτικής Συνέλευσης της Βενεζουέλας προέβλεψε το Σάββατο ότι Αμερικανοί πεζοναύτες είναι «πιθανό» να εισέλθουν στην λατινοαμερικανική χώρα.

Πριν από μια σχεδόν μια εβδομάδα, το αμερικανικό Πεντάγωνο κατήγγειλε πως αεροσκάφος Su-30 της Πολεμικής Αεροπορίας της Βενεζουέλας προσέγγισε με «επιθετικό» και «επικίνδυνο» τρόπο ένα αμερικανικό αεροσκάφος που πετούσε «στον διεθνή εναέριο χώρο» πάνω από την Καραϊβική θάλασσα στις 19 Ιουλίου. Το Καράκας κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Βενεζουέλας με ένα «κατασκοπευτικό αεροσκάφος».

«Είμαστε ολιγάριθμοι, μια μικρή χώρα, είμαστε πολύ ταπεινοί, και για αυτό είναι πιθανό Αμερικανοί Πεζοναύτες να εισέλθουν. Είναι πιθανό ότι θα εισέλθουν», τόνισε ο πρόεδρος της φιλοκυβερνητικής Συντακτικής Συνέλευσης σε ένα φόρουμ στο Σάο Πάολο Φόρουμ, μια συνάντηση αριστερών πολιτικών και ακτιβιστών από όλη την Λατινική Αμερική, χωρίς ωστόσο να δώσει αποδεικτικά στοιχεία.

«Το πρόβλημα τους θα είναι να φύγουν από την Βενεζουέλα», είπε ο Καμπέγιο, δεύτερος τη τάξει στο κυβερνών Σοσιαλιστικό κόμμα.

Οι εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Βενεζουέλας κλιμακώθηκαν έπειτα από την αυτοανακήρυξη του Χουάν Γκουαϊδό – επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης, που ελέγχει η αντιπολίτευση – σε μεταβατικό ηγέτη της χώρας. Η Ουάσινγκτον και περισσότερες από 50 χώρες της Δύσης αναγνώρισαν τον Γκουαϊδό ως νόμιμο μεταβατικό ηγέτη, αμέσως μετά από την αυτοανακήρυξή του στα τέλη Ιανουαρίου.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει τονίσει ότι προτιμά να συνεχίσει την επιβολή κυρώσεων και μέσω διπλωματικών εργαλείων να πιέσει τον Μαδούρο να παραιτηθεί. Δεν έχει ωστόσο αποκλείσει την επιλογή της στρατιωτικής δράσης.

Το Πεντάγωνο δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο για τις δηλώσεις Καμπέγιο.

Η Εθνοσυνέλευση την περασμένη εβδομάδα ενέκρινε την επανένταξη της Βενεζουέλας σε μια περιφερειακή αμυντική συνθήκη, από την οποία η χώρα αποχώρησε το 2013. Κύκλοι της αντιπολίτευσης πίεζαν τον Γκουαϊδό για την επαναπροσχώρηση στη συνθήκη ως ένας προάγγελος για αίτημα ξένης στρατιωτικής βοήθειας για την εκδίωξη του Μαδούρο. Ο Γκουαϊδό ωστόσο έχει προειδοποιήσει ότι δεν υπάρχουν «μαγικές λύσεις».

Ο Μαδούρο διατηρεί τον έλεγχο των λειτουργιών της κρατικής εξουσίας και χαρακτηρίζει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης μαριονέτα των ΗΠΑ που επιδιώκουν να τον απομακρύνουν πραξικοπηματικά από την εξουσία.

Χθες Σάββατο, ο Μαδούρο χαρακτήρισε την απόφαση επαναπροσχώρησης στη συνθήκη «παράνομη», η οποία «συνιστά προδοσία». Το Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη ότι η επανένταξη στη συνθήκη είναι «άκυρη» και πως οι προσπάθειες επίκλησης αυτής θα θεωρηθούν μια «εχθρική ενέργεια».

ViaDiplomacy Newsroom