Διπλωματικά αντίποινα της Μόσχας στην Βουλγαρία με αγώνα υπέρ των «Μακεδόνων» – Ο ρόλος της Πρεσβείας στα Σκόπια

Την περασμένη Πέμπτη η Βουλγαρία ανακοίνωσε την απέλαση ενός Ρώσου διπλωμάτη, αφότου εισαγγελείς δήλωσαν ότι διεξάγουν έρευνα για ενδεχόμενη ανάμιξη της Ρωσίας σε τέσσερις εκρήξεις που σημειώθηκαν σε αποθήκες πυρομαχικών στη Βουλγαρία.

Σε συνάντηση με τον Ρώσο πρεσβευτή, η υπουργός Εξωτερικών Εκατερίνα Ζαχάριεβα ζήτησε από τη Ρωσία να συνεργαστεί πλήρως με την έρευνα της Βουλγαρίας για τις εκρήξεις και τις απόπειρες να δηλητηριαστεί ο Βούλγαρος έμπορος όπλων Εμίλιαν Γκέμπρεφ.

Η Μόσχα, που απέρριψε τις κατηγορίες, δήλωσε ότι θα απαντήσει στην απέλαση, απάντηση η οποία εδώ και μέρες έρχεται από την Πρεσβεία της Ρωσίας στα Σκόπια. Με συνεχόμενα tweet η Πρεσβεία αναφέρεται σε Εθνικούς ήρωες Μακεδόνες, οι οποίοι επί το πλείστον έχουν αντιμετωπίσει τον Βουλγαρικό επεκτατισμό

Διαβάστε επίσης: Η Συμφωνία των Πρεσπών φέρνει αντιρρήσεις των Βουλγάρων στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Βόρειας Μακεδονίας

Πρόκειται για μια προσπάθεια της Μόσχας να στηρίξει τους Εθνικιστές της γειτονικής χώρας ώστε η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει προβλήματα με την Βουλγαρία κάτω από Εθνικιστές πιέσεις.

Η Βουλγαρία με την σειρά της για να ικανοποιήσει το δικό της Εθνικιστικό κοινό, και μάλιστα εν μέσω πολιτικής κρίσης λόγω του αποτελέσματος των εκλογών, δηλώνει ότι δεν θα δεχτεί σε καμιά περίπτωση την ιστορική της αποκοπή από την περιοχή των Σκοπίων, κάτι που είναι αποτέλεσμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

ViaDiplomacy Newsroom