Διπλωματικός σύμβουλος των ΗΑΕ: Το τηλεφώνημα του Προέδρου της Τουρκίας στον Διάδοχο του Αμπού Ντάμπι ήταν πολύ θετικό και φιλικό

«Το τηλεφώνημα του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζάιντ ήταν πολύ θετικό και φιλικό», δήλωσε στο Twitter ο διπλωματικός σύμβουλος των ΗΑΕ, Ανουάρ Γκαργκάς.


Είπε ότι η επαφή μεταξύ των δύο ηγετών είχε ως στόχο να ανοίξει «μια νέα φάση» στις σχέσεις καθώς «τα ΗΑΕ επιδιώκουν να χτίσουν γέφυρες, να μεγιστοποιήσουν τα κοινά και να συνεργαστούν με φίλους και αδελφούς για να εξασφαλίσουν μελλοντικές δεκαετίες περιφερειακής σταθερότητας και ευημερίας για όλους τους λαούς και χώρες της περιοχής ».


Κατά τη διάρκεια της επαφής τους, ο Ερντογάν και ο Μπιν Ζάιντ συζήτησαν διμερείς σχέσεις και περιφερειακές εξελίξεις, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκίας. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των ΗΑΕ WAM ανέφερε ότι το τηλεφώνημα μεταξύ των δύο ηγετών επιδιώκει να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις για την εξυπηρέτηση κοινών συμφερόντων.


Στις 18 Αυγούστου, ο Ερντογάν δέχθηκε τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΑΕ Tahnoun bin Zayed Al Nahyan όπου συζήτησαν διμερείς και περιφερειακές εξελίξεις καθώς και τις επενδύσεις των ΗΑΕ στην Τουρκία. Σε τηλεοπτική συνέντευξη την ίδια μέρα, ο Ερντογάν είπε ότι οι δύο χώρες ήταν σε επαφή για αρκετούς μήνες σε επίπεδο πληροφοριών που βοήθησαν να φτάσει στο τρέχον επίπεδο.


Είπε ότι τα ΗΑΕ θα κάνουν σύντομα «σοβαρές επενδύσεις» στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι και οι δύο χώρες έχουν σημειώσει πρόοδο στη βελτίωση των διμερών σχέσεών τους τους τελευταίους μήνες. Εκείνη την εποχή ο Gargash σχολίασε στο Twitter περιγράφοντας τη συνάντηση ως “ιστορική και θετική”, προσθέτοντας ότι η συνάντηση επικεντρώθηκε κυρίως στη συνεργασία και τις οικονομικές συνεργασίες.

(πηγή: Anadolu)

ViaDiplomacy Newsroom