Δωρεά δύο ταχύπλοων σκαφών για την Ζ’ ΜΑΚ από τον εφοπλιστή Αθανάσιο Μαρτίνο

Παραλήφθηκαν την Παρασκευή 4 Μαρτίου από τον Ελληνικό Στρατό, τα δύο ταχύπλοα σκάφη ειδικών αποστολών που ναυπηγήθηκαν με δαπάνη του Έλληνα εφοπλιστή Αθανάσιου Μαρτίνου.

Τα σκάφη ναυπηγήθηκαν από την εταιρεία Oceanic, η οποία πραγματοποίησε την σχεδίαση και την ανάπτυξη τους με ιδία μέσα.

Η τελετή παράδοσης των σκαφών πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη και του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Βασίλειου Τελλίδη.

Όπως είχε παρουσιάσει προ τριμήνου η ιστοσελίδα defencenews.gr τα δύο σκάφη έχουν μήκος 12 μέτρα, είναι εξοπλισμένα με τρείς εξωλέμβιους κινητήρες Yamaha εκ των οποίων ο καθένας αποδίδει 350 ίππους επιτρέποντας στα σκάφη να αναπτύξουν ταχύτητες άνω των 50 κόμβων.

Εντός της υπερκατασκευής του σκάφους έχουν τοποθετηθεί αντικραδασμικά καθίσματα για το πλήρωμα και το προσωπικό που θα μεταφέρεται. Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπερκατασκευή των σκαφών είναι ελαφρά θωρακισμένη, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για την τοποθέτηση φορείου μεταφοράς τραυματιών εντός της καμπίνας.

Το πλήρωμα του σκάφους αποτελείται από τρία μέλη ενώ μπορεί να μεταφέρει 14 εξοπλισμένους στρατιώτες.

Τα δύο σκάφη διαθέτουν δύο θέσεις οπλισμού, στην πλώρη για ένα πολυβόλο των 12,7 χλστ και την πρύμνη για δύο πολυβόλα των 7,62 χλστ.

Η δωρεά του εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου, η οποία δεν είναι και η μοναδική προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση ότι ο εφοπλιστικός κόσμος της χώρας μας ενδιαφέρεται εμπράκτως για την άμυνα και την ασφάλεια της Ελλάδας και δεν φείδεται να δαπανά σημαντικά ποσά για την ενίσχυση τους.

Το συνολικό κόστος της ναυπήγησης και εξοπλισμού των δύο σκαφών έφτασε τα 500.000 ευρώ και καταβλήθηκε εξ ολοκλήρου από τον εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνο.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.