Δριμεία κριτική κατά της Τουρκίας άσκησε ο Νότης Μηταράκης σε ομιλία του στον ΟΗΕ

Δριμεία κριτική κατά της Τουρκίας, η οποία «θέτει καθημερινά σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή», άσκησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο πλαίσιο του Διεθνούς Φόρουμ Επισκόπησης της Μετανάστευσης του ΟΗΕ, που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη.

Αναφερόμενος στην Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, την οποία, όπως εξήγησε, η Τουρκία «δεν εφαρμόζει», ο κ. Μηταράκης επεσήμανε ότι η γειτονική χώρα «θέτει καθημερινά σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή κάθε μέρα στο Αιγαίο και τα χερσαία σύνορα. Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία έχει επιλέξει να μην παρέχει προστασία σε όλους τους πρόσφυγες, όπως προβλέπει η Σύμβαση της Γενεύης».

Απαντώντας σε αιχμές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για επαναπροωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο από την Ελλάδα, ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης τόνισε ότι «η στρατηγική μας προστατεύει τις ανθρώπινες ζωές, όπως φαίνεται από τη μείωση στον αριθμό των θανάτων τα τελευταία χρόνια στο Αιγαίο Πέλαγος. Η Ελλάδα προστατεύει αποφασιστικά ανθρώπινες ζωές. Είναι κρίσιμο να επικεντρωθούμε σε αυτές τις θετικές εξελίξεις, αποφεύγοντας την παραπληροφόρηση που διαχέεται για πολιτικούς σκοπούς».

Τέλος, ο υπουργός Μετανάστευσης ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση «να αναλάβει περαιτέρω δράση, μέσω ενός κοινού ευρωπαϊκού χώρου προστασίας», ενώ αναφερόμενος στα δίκτυα των λαθροδιακινητών και την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ο κ. Μηταράκης τόνισε: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους λαθροδιακινητές να αποφασίζουν ποιος έρχεται και ζει στην Ευρώπη. Άλλωστε, δεν γειτονεύουμε με εμπόλεμες ζώνες, εκτός από την Ουκρανία, αλλά με χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και του Συμβουλίου της Ευρώπης».

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom