«Δρόμοι του Μεταξιού» – Το Πεκίνο υφαίνει τον ιστό του και απλώνει το κόκκινο χαλί

Η Κίνα υποδέχεται αυτήν την εβδομάδα την δεύτερη σύνοδο κορυφής των Νέων Δρόμων του Μεταξιού, την ώρα που το Πεκίνο προσελκύει όλο και περισσότερες χώρες με το παγκόσμιο πρόγραμμα υποδομών, παρά τις επικρίσεις που καταγγέλλουν οικονομικό αποικισμό.

Η πρωτοβουλία, με την επίσημη ονομασία «Μία Ζώνη ένας Δρόμος», έχει ως στόχο την βελτίωση των εμπορικών συνδέσεων ανάμεσα στην Ασία, την Ευρώπη, την Αφρική. Προβλέπει την κατασκευή λιμανιών, σιδηροδρομικών γραμμών, αεροδρομίων και βιομηχανικών πάρκων. Το πρόγραμμα, προσωπική πρωτοβουλία του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, διαιρεί τους Ευρωπαίους και προκαλεί την αντίδραση των ΗΠΑ. Οι επικριτές αναφέρονται στους κινδύνους υπερχρέωσης και πολιτικής πρόσδεσης για τις χώρες που δέχονται τα κινεζικά δάνεια.

Τριάντα επτά αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα φθάσουν στο Πεκίνο για την σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί από την Πέμπτη μέχρι το Σάββατο, περισσότεροι σε σχέση με τους 29 ηγέτες που ήσαν παρόντες στην πρώτη σύνοδο κορυφής το 2017. Και προπαντός, η Κίνα μόλις πρόσθεσε τον περασμένο μήνα στην χορεία την Ιταλία, την πρώτη χώρα της G7 που παίρνει τον κινεζικό δρόμο.

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε θα είναι παρών στο Πεκίνο. Η Ελβετία ετοιμάζεται επίσης να προσχωρήσει στο κινεζικό σχέδιο. Ετσι, ο πρόεδρός της Ουέλι Μάουρερ θα βρεθεί επίσης στο Πεκίνο. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ηγέτες από την Ευρώπη, τη Ασία και την Αφρική θα κάνουν το ταξίδι προς το Πεκίνο, όμως, οι περισσότερες χώρες της δυτικής Ευρώπης δεν θα εκπροσωπηθούν παρά σε υπουργικό επίπεδο, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα έχουν εκπροσώπηση υψηλού επιπέδου.

ViaDiplomacy Newsroom