ΕΑΒ: “Θετικά αποτελέσματα το 2014, μεγάλες προσδοκίες ανάπτυξης για το 2015”

Παρα τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες και τα σημαντικά προβλήματα έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, η ΕΑΒ κατάφερε το 2014 να επιτύχει μία σταθερή πορεία και να προσδοκά νέες προοπτικές ανάκαμψης το 2015, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της διοίκησης της για την περίοδο 2014-2017.

Το χρόνο που πέρασε η εταιρεία, βελτίωσε σημαντικά τις λειτουργικές και παραγωγικές της δραστηριότητες, μείωσε τις ανελαστικές της δαπάνες και εφάρμοσε δυναμική εξωστρεφή εμπορική πολιτική με αποτέλεσμα να έχει να επιδείξει έναν σαφώς θετικό απολογισμό για το 2014.

Έτσι, σε οικονομικό επίπεδο, η ΕΑΒ μέσα στο 2014:
o    Αύξησε τις πωλήσεις της σε ποσοστό άνω του 10%.
o    Πέτυχε σημαντική μείωση, άνω του 15%, των ανελαστικών της δαπανών.
o    Λειτούργησε με πλήρη αυτάρκεια δίχως να επιβαρύνει το Ελληνικό Δημόσιο.
o    Μείωσε το χρέος της προς το Ελληνικό Δημόσιο με παρακράτηση του 20% σε κάθε πληρωμή του Δημοσίου προς την ΕΑΒ.
o    Αναβίωσε το πρόγραμμα ΕΡΜΗΣ με στόχο την περάτωση του από δεκαετίας ανενεργού έργου μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2015 και την είσπραξη ποσού 23 εκ. ευρώ μέσα στο 2015.
o    Επανενεργοποίησε το έργο συντήρησης αεροκινητήρων της Πολεμικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας με στόχο την περάτωσή του μέσα στο Μάιο 2015 και την είσπραξη εσόδων 13 εκ. ευρώ.
o    Διευθέτησε μέσα από σειρά συστηματικών ενεργειών σημαντικές οφειλές του παρελθόντος προς προμηθευτές.
o    Στο πλαίσιο του ελέγχου και της σωστής διαχείρισης προχώρησε για πρώτη φορά σε ολική απογραφή των αποθεμάτων της εταιρείας, τα αποτελέσματα της οποίας ενσωματώθηκαν στον ισολογισμό της προηγούμενης χρήσης 2013.

Η ΕΑΒ εκτιμά ότι, για πρώτη φορά από την ίδρυσή της, θα κλείσει το οικονομικό έτος 2014 με θετικό αποτέλεσμα προ φόρων και ότι μέχρι το 2018 θα έχει αυξήσει τον κύκλο εργασιών της κατά 40% με συνεχώς αυξανόμενη κερδοφορία.
Η εταιρεία έδωσε απόλυτη προτεραιότητα στην υποστήριξη του έργου των Ενόπλων Δυνάμεων και ιδιαίτερα της Πολεμικής Αεροπορίας με την παροχή υπηρεσιών υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών και α) την ανάληψη  νέου έργου υψηλής εξειδίκευσης στη συντήρηση των C-130 (Rainbow fitting) και β) την ανάπτυξη δυνατότητας συντήρησης των ελικοπτέρων Super Puma.

Παράλληλα, η ενίσχυση του εξωστρεφούς προσανατολισμού για την προσέλκυση νέων συνεργασιών και διεύρυνση των υπαρχόντων, είχε ως αποτέλεσμα:
    την υπογραφή νέας συμφωνίας με την Προεδρική Φρουρά των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων βάσει της οποίας η ΕΑΒ παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης σε 112 μέλη της Προεδρικής Φρουράς για διάστημα 3 ετών σε αντικείμενα γενικής μηχανολογίας, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών. Σημειώνεται ότι, μέσα από σημαντικές συνεργασίες με ιδρύματα του εξωτερικού αλλά και τελώντας υπό διαδικασία πιστοποίησης και από το Υπουργείο Παιδείας, το Κέντρο Εκπαίδευσης της ΕΑΒ θα αποτελέσει πόλο έλξης για σημαντικό αριθμό σπουδαστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
    την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την επέκταση του Προγράμματος συντήρησης και γενικής επισκευής παρελκομένων και κινητήρων για τα Mirage 2000 του Κατάρ.
    την  είσοδο στις αγορές της Ινδίας και της Πολωνίας μέσα από δύο σημαντικές συμφωνίες:
α) την υπογραφή σύμβασης με την ινδική εταιρεία Τata Advanced Systems Ltd (TASL) για την κατασκευή μέρους των Συστημάτων Εναέριου Ανεφοδιασμού Μαχητικών Αεροσκαφών (Air-to-Air Refueling Systems) και
β) την υπογραφή σύμβασης με την πολωνική εταιρεία WZL-2 για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε επίπεδο τεχνογνωσίας για τη συντήρηση των αεροσκαφών C-130.

Τέλος, η ΕΑΒ:
    Έχει συμφωνήσει και πρόκειται άμεσα να υπογράψει με την Lockheed Martin την 5ετή επέκταση της σύμβασης κατασκευής απαρτίων του αεροσκάφους C-130J για την παγκόσμια αγορά.
    Βρίσκεται σε διαδικασία ανανέωσης της σύμβασης για την ολική υποστήριξη των πτητικών μέσων του Λιμενικού Σώματος για τα έτη 2015-2018.
    Αναμένει την υπογραφή της σύμβασης για την ανάληψη του έργου συντήρησης και αναβάθμισης των αεροσκαφών P-3 του Πολεμικού Ναυτικού.
Οι συμβάσεις αυτές, συνολικού ύψους άνω των 150 εκ. ευρώ, θα προστεθούν στο ανεκτέλεστο έργο 520 εκ. ευρώ που ήδη εκτελεί η ΕΑΒ.

Επίσης μέσα στο 2014 υπογράφηκαν σημαντικές συμφωνίες με διεθνείς εταιρείες του αεροναυπηγικού κλάδου, οι οποίες δημιουργούν γόνιμο έδαφος για επιχειρηματικά βήματα σε τομείς όπως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), πολιτική αεροπορία, ηλεκτρονικά συστήματα, ασφάλεια (homeland security), εκπαίδευση κλπ.

Η ΕΑΒ ακόμη αξιοποίησε τις σύγχρονες εγκαταστάσεις και ικανότητες της 1-Source Aeroservices, κοινοπρακτικής εταιρείας μεταξύ ΕΑΒ και της αμερικανικής Pratt & Whitney, για την επισκευή και συντήρηση των συστημάτων ελέγχου και παρελκομένων των κινητήρων Τ56.

Τέλος, η ΕΑΒ διεύρυνε το πεδίο των διαπιστεύσεων της θυγατρικής της εταιρείας EMC και πέτυχε, μέσα από στοχευμένες ενέργειες, αύξηση του κύκλου εργασιών της κατά 70% σε σχέση με το 2013.

Για την επίτευξη όλων των ανωτέρω καθοριστική ήταν η συμβολή του συνόλου των εργαζομένων της ΕΑΒ οι οποίοι διαθέτουν υψηλή εξειδίκευση και εργάζονται με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση τιμώντας την αποστολή τους – παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που δημιουργεί το ευαίσθητο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον.

Με σημαντικό ανεκτέλεστο φόρτο και με τις προοπτικές που δημιουργούν τα παραπάνω δεδομένα, η ΕΑΒ επιδιώκει ενεργά και διεκδικεί με αξιώσεις την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της με προσλήψεις αμιγώς τεχνικού προσωπικού προκειμένου να υλοποιήσει τον επιχειρηματικό και στρατηγικό της σχεδιασμό.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί τη μεγαλύτερη αμυντική και αεροναυπηγική βιομηχανία της χώρας.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.