Εχθρός προ των Πυλών: To ISIS μόλις 13 χλμ. έξω από τη Βαγδάτη

Το Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Συρία (ISIS) κλιμακώνει τις επιθέσεις του στο Ιράκ και βρίσκεται μόλις 13 χλμ. μακριά από το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Οι ισλαμιστές μαχητές του έχουν προχωρήσει, σύμφωνα με τη Russia Today, έως το Αμπού Γκράιμπ που έχει γίνει γνωστό στη διεθνή κοινότητα ως τη φυλακή που χρησιμοποιούνταν από τον αμερικανικό στρατό για να ταπεινώνονται ιρακινοί κρατούμενοι.

Έτοιμοι να υπερασπιστούν την ιρακινή πρωτεύουσα σύμφωνα με το CBS News είναι περίπου 60.000 ιρακινοί στρατιώτες οι οποίοι έχουν στο πλευρό τους αμερικανούς στρατιωτικούς συμβούλους.

Οι μαχητές του ISIS σύμφωνα με αναφορές του ιρακινού στρατού έχουν στην κατοχή τους αντιαεροπορικούς πυραύλους τύπου MANPAD. Ο ιρακινός στρατός συνεπικουρούμενος και από αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό έχει μέχρι στιγμής αποτύχει να ανακόψει την πορεία του ΙSIS προς την Βαγδάτη που έχει καταφέρει να επεκτείνει τον έλεγχο του σε αρκετές περιοχές του Ιράκ και της Συρίας παρά τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον του.

Επιπλέον εύθραυστη παραμένει η κατάσταση και στην επαρχία Ανμπάρ δυτικά της Βαγδάτης, καθώς το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP επικαλείται αμερικάνικες πηγές που υποστηρίζουν ότι το Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Συρία (ISIS) έχει καταλάβει στρατιωτικές βάσεις της περιοχής. Το ISIS επιτίθεται στην πρωτεύουσα της επαρχίας, το Ραμαντί, που βρίσκεται σε απόσταση 120 χλμ. από τη Βαγδάτη.

 

ViaDiplomacy Newsroom