Ευκλείδης Τσακαλώτος : Alter ego του Βαρουφάκη ή αντικαταστάτης

Η ανάθεση των διαπραγματεύσεων στον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο φαίνεται να λειτουργεί θετικά στις σχέσεις με τους ευρωπαίους εταίρους για την επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό χρέος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών έκανε λόγο για προσδοκία συμφωνίας τον Ιούνιο αλλα άφησε ανοιχτό και το θέμα δημοψηφίσματος.

Πως όμως τα social media και το ελληνικό διαδίκτυο αντιλαμβάνονται την παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου στις διαπραγματεύσεις καθώς και το ρόλο του Brussels Group και του Eurogroup. Τις απαντήσεις επιχειρούμε να σας δώσουμε αναλύοντας τα δεδομένα του paloPro για την χρονική περίοδο 27/04 – 3/04 2015.

Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι οι υπο εξέταση ενότητες συγκεντρώνουν στα social media και στο ελληνικό διαδίκτυο συνολικά 23753 αναφορές. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συγκεντρώνει 5517 συνολικές αναφορές και σε επίπεδο θεσμών πρώτο σε αναφορές έρχεται το Brussels Group με 11500 και ακολουθεί το Eurogroup με 6736 αναφορές.

Τα συναισθήματα το ελληνικού διαδικτύου καταγράφονται διαφορετικά για τα πρόσωπα και τους θεσμούς. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίζει μεγαλύτερο αριθμό αρνητικών συναισθημάτων 1723 σε σύγκριση με τα θετικά που είναι 1651. Τον Τσακαλώτο τον «καίει» το Twitter διότι στη συγκεκριμένη πλατφόρμα δικτύωσης τα αρνητικά συναισθήματα είναι 1163 (30%).

Αντίθετα τα θετικά συναισθήματα κυριαρχούν έναντι των αρνητικών σε επίπεδο θεσμών. Το Brussels Group έχει 4650 θετικά συναισθήματα έναντι 3518 αρνητικών και το Eurogroup συγκεντρώνει 2557 θετικά έναντι 1726 αρνητικά. Το δυνατό σημείο του Brussels Group και του Eurogroup αποδεικνύονται τα siteς οπου καταγράφεται μεγάλος αριθμός θετικών συναισθημάτων για τις δυο οντότητες, 2.396 (63%) και 1273 (57%) αντίστοιχα.

Η θεματολογία που κυριάρχησε στα social media και στο ελληνικό διαδίκτυο σύμφωνα με το εργαλείο Top 10 Topics του paloPro αναφέρεται στα δημοσιεύματα για το νέο ρόλο και το χαρακτήρα του Ευκλείδη Τσακαλώτου και στο πως διαμορφώνεται το κλίμα των διαπραγματεύσεων. Αναλυτικότερα

-Το δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι αναβαθμίζεται ο ρόλος που θα διαδραματίζει στο εξής ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ότι είναι πιο συμπαθής στους ευρωπαίους εταίρους σε σχέση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, λόγω των χαμηλών του τόνων.

-Το δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εν αντιθέσει με τον Βαρουφάκη δεν είναι άνθρωπος εκτός του κόμματος, καθώς είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και περίπου μια δεκαετία, ενώ το προφίλ του είναι περισσότερο αυτό ενός «Δυτικού ακαδημαϊκού» παρά ενός επαγγελματία πολιτικού, έχοντας διδάξει στα πανεπιστήμια του Κεντ και της Αθήνας.

-Η διαπίστωση του Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι υπάρχουν δυσλειτουργίες και ένα κενό συντονισμού στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και η πρόθεσή του να το καλύψει. Ωστόσο υπερασπίστηκε τον Γιάννη Βαρουφάκη και επισήμανε ότι «οι κόκκινες γραμμές πρέπει να υπάρχουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αν κινδυνεύουν να διαταραχθούν, τον λόγο θα πρέπει να έχει ο λαός, για να παρέμβει και να τις διασφαλίσει».

-Τα σχόλια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη για τη νέα δομή της διαπραγματευτικής ομάδας και ότι αυτή θα εντοπίζει θέματα που απαιτούν πολιτικό χειρισμό και θα επιχειρεί την άμεση αντιμετώπισή τους.

-Η διαπίστωση της ομάδας διαπραγμάτευσης ότι «στο Brussels Group υπήρξαν πολύ σημαντικά βήματα που φέρνουν πιο κοντά τη συμφωνία», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Συμπερασματικά τα ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα του paloPro δείχνουν ότι τα social media εμφανίζονται επιφυλακτικά στο νέο ρόλο του Ευκλείδη Τσακαλώτου ως βασικού διαπραγματευτή με τους ευρωπαίους εταίρους. Η στασιμότητα των διαπραγματεύσεων έχει κουράσει την ελληνική διαδικτυακή γνώμη και ίσως να θεωρεί ότι δεν είναι απλά θέμα προσώπων αλλα θέμα συνολικής πολιτικής. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί Brussels Group και Eurogroup με τα θετικά συναισθήματα που εμφανίζουν υποδηλώνουν ότι το ελληνικό διαδίκτυο εκτιμά ότι μπορεί να συνεισφέρουν στην επίτευξη μιας συμφωνίας.

Δείτε τα γραφηματα και την ανάλυση στο www.palo.gr

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.