Αιφνιδιαστικά ρωσικά στρατιωτικά γυμνάσια στην Αρκτική (Vid.)

Αιφνιδιαστική άσκηση των ρωσικών στρατιωτικών Διοικήσεων Αρκτικής και Δύσης καθώς και των αερομεταφερόμενων δυνάμεων του Ρωσικού Στρατού προκάλεσε την έκπληξη της Δύσης.

Συνολικά 38.000 άνδρες 3.600 στρατιωτικά οχήματα, 41 πολεμικά πλοία, 15 υποβρύχια και 110 ελικόπτερα και αεροσκάφη συμμετείχαν στην ξαφνική άσκηση η οποία διατάχτηκε από τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Sergei Shoigu.

Σύμφωνα με τον υπουργό που παρακολούθησε την εξέλιξη της άσκησης από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Μόσχα σκοπός είναι η αξιολόγηση των δυνατοτήτων των δυνάμεων του Βόρειου ρωσικού Στόλου και η συνεργασία τους με τις στρατιωτικές δυνάμεις της Διοίκησης της Αρκτικής σε καταστάσεις όπως αντιμετώπιση υπονομευτικών ενεργειών, συμβατικών επιθέσεων και αναγνώρισης.

Όπως δήλωσε ο Sergei Shoigu οι νέες απειλές και προκλήσεις που πιθανόν θα αναδειχτούν τα επόμενα χρόνια στην περιοχή της Αρκτικής συνηγορούν στην επαύξηση των δυνατοτήτων των στρατιωτικών μονάδων που θα επιχειρούν στην περιοχή .

Πρόσφατα η Ρωσία ανακοίνωσε το σχηματισμό δύο Ταξιαρχιών ειδικών δυνάμεων εκπαιδευμένων να πολεμούν στην ζώνη της Αρκτικής συνολικής δύναμης 6.000 ανδρών με την υποστήριξη τμήματος του Βορείου Στόλου.

Η συγκεκριμένη ναυτική δύναμη του ρωσικού Ναυτικού διαθέτει ένα αεροπλανοφόρο ένα πυρηνοκίνητο καταδρομικό κατευθυνομένων πυραύλων, 6 μεγάλα πλοία επιφανείας, 35 υποβρύχια, ενώ μπορούν να αξιοποιηθούν 6 πυρηνοκίνητα παγοθραυστικά και 19 ντιζελοκίνητα παγοθραυστικά.

Επιπλέον το Κρεμλίνο κατασκευάζει στην ευρύτερη περιοχή αεροπορικές βάσεις και νέα λιμάνια, ενώ από το 2012 το ρωσικό Ναυτικό ξεκίνησε τις περιπολίες του στην Βόρεια θαλάσσια διαδρομή.

https://www.youtube.com/watch?v=mKINm_dRSV4

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.