Αιφνιδιάστηκε το ΥΠΕΞ από τις δηλώσεις του Ισπανού Πρέσβη;

Σε δυο ταχύτητες και δυο επίπεδα κινήθηκε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έναντι των αιχμών που διατύπωσε ο ισπανός πρέσβης δηλ ότι η ελληνική κυβέρνηση σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές δεν έκανε καμιά δήλωση καταδίκης της απόπειρας απόσχισης της.Οι αναφορές του ισπανού πρέσβη σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο όπου σημείωνε:« μίλησα προσωπικά με τον κ.Μητσοτάκη, ο οποίος μου εξέφρασε απερίφραστα τη στήριξη και τη μέγιστη κατανόηση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την ενότητα της Ισπανία» προκάλεσε δυσφορία στο ΥΠΕΞ.Πηγές του το Σάββατο ( τότε κυκλοφόρησε η εφημερίδα) έκαναν λόγο για «ωμή παρέμβαση» στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας και «unfair» αποσιώπηση της σαφούς  τοποθέτησης κυβέρνησης μέσω του κυβερνητικού της εκπροσώπου.Νωρίς την Κυριακή πάντως εξεδόθη ανακοίνωση για το θέμα της Καταλονίας όπου δηλωνόταν η υποστήριξη της Ελλάδας  στην εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας. Αρκετή ώρα αργότερα προέκυψε μια οργίλη ανακοίνωση του Νίκου Κοτζιά με βαρύ κατηγορώ κατά του Ισπανού πρέσβη.

Να ανασκευάσει ο πρέσβης

«Με έκπληξη καταγράψαμε τα σχόλια του Πρέσβεως της φίλης και συμμάχου Ισπανίας στον κυριακάτικο Τύπο, όπου επικρίνει δημόσια την Ελληνική Κυβέρνηση.Με τα εν λόγω σχόλια προσβάλλει το Σύνταγμα της Ελλάδας, ισχυριζόμενος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εκφράζει την Κυβέρνηση. Επιπλέον, υπαινισσόμενος ότι υφίσταται διαφωνία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης, εκφεύγει προκλητικά των διπλωματικά ανεκτών ορίων. Η από πλευράς του δημόσια υιοθέτηση των λανθασμένων επιχειρημάτων της αντιπολίτευσης συνιστά απαράδεκτη ανάμειξη στην εσωτερική πολιτική της χώρας, ενώ συμπεριφέρεται ως να βρίσκεται σε συντονισμό με την αξιωματική αντιπολίτευση.Ο Ισπανός Πρέσβης απαξιώνει με τα σχόλιά του την Ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία επέβαλε ποινή 6μηνης φυλάκισης στα μέλη του Ρουβίκωνα που εισέβαλαν στην Ισπανική Πρεσβεία. Ενώ αντίθετα, η εισβολή ακτιβιστών στην Πρεσβεία του το 2011, που έμεινε ατιμώρητη, δεν προκάλεσε δημόσια παρέμβαση από πλευράς Ισπανικής Πρεσβείας.Καλούμε τον Ισπανό Πρέσβη να μην συμπεριφέρεται με τρόπο που δεν συνάδει με τους κανόνες της διπλωματίας. Αναμένουμε δε, ότι θα προβεί άμεσα στην ανασκευή των ατυχών δηλώσεών του και θα παράσχει τις απαραίτητες εξηγήσεις προς την Ελληνική Κυβέρνηση».

Η αρχική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Η Ελλάδα υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας και απορρίπτει μονομερείς ενέργειες που υπονομεύουν την ενότητα της χώρας και την αρχή του αμετάβλητου των συνόρων», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την κατάσταση στην Καταλονία.Παράλληλα, αναφέρει: «Παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις στην Ισπανία και ελπίζουμε ότι θα αποκατασταθεί ο ειρηνικός και δημοκρατικός διάλογος το ταχύτερο δυνατόν».

Τι είχε πει ο πρέσβης στη συνέντευξη στον Ελεύθερο

«Εγώ έλαβα άμεσες εκδηλώσεις στήριξης και συμπαράστασης από τη Νέα Δημοκρατία. Μίλησα προσωπικά με τον κ.Μητσοτάκη, ο οποίος μου εξέφρασε απερίφραστα τη στήριξη και τη μέγιστη κατανόηση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την ενότητα της Ισπανία», τονίζει χαρακτηριστικά.«Επίσης άκουσα ξεκάθαρες δηλώσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Για μένα αυτή είναι μια ξεκάθαρη στάση. Προφανώς απουσίαζαν δηλώσεις γι’ αυτό το θέμα από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να δει κάποιος ποια είναι η πραγματικότητα. Πάντως, μέχρι σήμερα αυτή ήταν η στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στήριξαν πολύ θερμά την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας και τη στάση της κυβέρνησής μας», ισχυρίζεται χαρακτηριστικά ο ισπανός πρέσβης.thetoc.gr

ViaDiplomacy Newsroom