Έφτασε στην Άγκυρα ο νέος Πρέσβης των ΗΠΑ – Ο τρόπος άφιξης δείχνει την πολιτική

Έφτασε την Παρασκευή στην Τουρκία ο νέος Πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Τζεφ Φλέικ. Ο πρώην γερουσιαστής θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του αφού παρουσιάσει την επιστολή εμπιστοσύνης του στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο διορισμός του Τζεφ Φλέικ είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην Τουρκία τόσο για την στάση του στο θέμα της Γενοκτονίας των Αρμενίων, όσο και για τις δηλώσεις τους για τους S-400.

Ο Αμερικανός πρέσβης είχε δηλώσει ξεκάθαρα πως εάν η Τουρκία αγοράσει ρωσικά όπλα στο μέλλον ενδέχεται να αντιμετωπίσει πρόσθετες κυρώσεις, και είχε υπερασπιστεί τη γενοκτονία των Αρμενίων, ενώ δήλωσε πως ο Ερντογάν είναι «καταπιεστικός και δεν ταιριάζει με το ΝΑΤΟ».

«Η σχέση μας με την Τουρκία αντιμετωπίζει βαθιές προκλήσεις. Η Τουρκία επέλεξε να αγοράσει και να δοκιμάσει το ρωσικό σύστημα S-400. Αυτή η ενέργεια ήταν αντίθετη με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι σύμμαχοι στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ 2016 και δικαίως προκάλεσε την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 και την επιβολή κυρώσεων CAATSA. Θα επαναλαμβάνω συνεχώς ότι η οδός για την απομάκρυνση των κυρώσεων αυτών είναι η απομάκρυνση των S-400. Προειδοποιώ επίσης πώς η αγορά στο μέλλον ρωσικών όπλων εμπεριέχει το ρίσκο περισσότερων κυρώσεων» είχε δηλώσει συγκεκριμένα

Ο Αμερικανος Πρέσβης θέλοντας να δείξε και τον τρόπο που θα κινηθεί στην Τουρκία, έφτασε στο αεροδρόμιο με την σύζηγο του κουβαλώντας οι ίδιοι τις αποσκευές και χωρίς συνοδεία.

ViaDiplomacy Newsroom