Αιγυπτιακές μυστικές υπηρεσίες: Η Άγκυρα παρέδωσε στo ISIS συνολικά 10.000 τουρκικά διαβατήρια

Μία άκρως εντυπωσιακή καταγγελία αναφορικά με τις σχέσεις της Τουρκίας και του ISIS πραγματοποίησε αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου σύμφωνα με την οποία η Άγκυρα έχει παραδώσει στην εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση 10.000 τουρκικά διαβατήρια συμβάλλοντας έτσι στην ελεύθερη και νόμιμη μετακίνηση των στελεχών της οργάνωσης σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η πληροφορία διοχετεύτηκε στο ειδησεογραφική ιστοσελίδα WND από ανώνυμο αξιωματούχο των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών ο οποίος αποκάλυψε επίσης ότι η Κωνσταντινούπολη χρησιμοποιείται από την εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση ως έδρα του αρχηγείου της εκτός της Συρίας και του Ιράκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο η Τουρκία συνεχίζει να επιτρέπει την ελεύθερη διέλευση από τα εδάφη της των ανταρτών της ISIS ενώ όπως επεσήμανε έχει χορηγήσει στα άτομα αυτά χιλιάδες επίσημα τουρκικά διαβατήρια με τα οποία οι μαχητές της οργάνωσης μπορούν χωρίς υποψία και περιορισμούς να ταξιδεύουν σε χώρες της περιοχής.

Οι παραπάνω πληροφορίες έχουν ενσωματωθεί σε μια αναφορά η οποία εστάλη από την κυβέρνηση της Αιγύπτου στις ΗΠΑ για την καλύτερη ενημέρωση της αμερικανικής κυβέρνησης ως προς το ρόλο της Άγκυρας στον πόλεμο κατά της ISIS. Η παραπάνω πληροφορία εφόσον επαληθευτεί ενδέχεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην διεθνή εικόνα της Τουρκίας αλλά και στην θέση της γειτονικής χώρας στο διεθνές διπλωματικό γίγνεσθαι .

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του ISIS είναι η προσπάθεια της ηγεσίας του να εξαπλώσει την δράση της οργάνωσης στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής και κεντρικής Μεσογείου, ενώ έγγραφα που έχουν βρεθεί στην κατοχή στελεχών της οργάνωσης προβλέπουν την επέκταση της δράσης της οργάνωσης και στην Ευρώπη.

Η κατοχή 10.000 τουρκικών διαβατηρίων στα χέρια της ISIS θα διευκόλυνε τα στελέχη της να ταξιδέψουν χωρίς εμπόδια στις χώρες του Μαγκρέμπ, στην βόρεια Αφρική και φυσικά και στην Ευρώπη. Ουσιαστικά η Άγκυρα εφόσον οι καταγγελίες των Αιγυπτίων αληθεύουν μετατρέπεται στον Δούρειο Ίππο της οργάνωσης για την Ευρώπη

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.