Εγκρίθηκε από την Γαλλική κυβέρνηση η ανάπτυξη του Rafale F4

Στην ανάπτυξη της νεώτερης έκδοσης του γαλλικού μαχητικού Rafale πρόκειται να προχωρήσει η κατασκευάστρια εταιρεία Dassault, στο πλαίσιο της προσπάθειας της γαλλικής κυβέρνησης να διατηρήσει την διαχρονική κατασκευή και διεθνή εμπορική προώθηση του αεροσκάφους.

Η νέα έκδοση κωδικοποιήθηκε ως Rafale F4 και θα αναπτυχτεί την περίοδο 2017-2023 υπό την αιγίδα της γαλλικής υπηρεσίας εξοπλισμών DGA. Αυτή την περίοδο η γαλλική Αεροπορία ετοιμάζεται να παραλάβει το 2018 το πρώτο αεροσκάφος Rafale της έκδοσης F3-R το οποίο σύντομα θα ολοκληρώσει τις αναγκαίες δοκιμές αποδοχής.

Το πρόγραμμα ανάπτυξης της έκδοσης Rafale F3-R κόστισε στο γαλλικό κράτος 1 δις ευρώ και θα επιτρέπει στο γαλλικό μαχητικό να χρησιμοποιήσει τον πύραυλο αέρος-αέρος Meteor, το ατρακτίδιο κατάδειξης στόχων PDL-NG,  τα radar AESA RBE2-AA, καθώς σύστημα Link 16.

Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν παραγγελθεί 264 αεροσκάφη από την Γαλλία (180) την Αίγυπτο (24) το Κατάρ (24) και την Ινδία (36) με την Γαλλική κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο να παραγγείλει ακόμη 45 αεροσκάφη στο μέλλον για την αντικατάσταση των Mirage 2000 και την κυβέρνηση της Μαλαισίας να διαπραγματεύεται την αγορά 18 αεροσκαφών.

Η νέα έκδοση θα είναι πλήρως επιχειρησιακή το 2025 και τα αεροσκάφη που θα παραχθούν σε αυτή την έκδοση θα διαθέτουν αναβαθμισμένο λογισμικό θα μπορούν να φέρουν τις νέες εκδόσεις των πυραύλων Mica, Scalp καθώς και του πυρηνικού πυραύλου κρούσης  ASMP-A.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.