Εγκρίθηκε η πώληση στην Ελλάδα 5 ελικοπτέρων CH-47D Chinook έναντι 80 εκατ. δολαρίων

Την δυνητική πώληση στην Ελλάδα πέντε ελικοπτέρων CH-47D Chinook από τα αποθέματα του Αμερικανικού στρατού έναντι 80 εκατ. δολαρίων ανακοίνωσε η αμερικανική υπηρεσία Defense Security Cooperation Agency (DCSA).

Η πώληση εγκρίθηκε από το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών και θα αποπληρωθεί με την χρήση των πιστώσεων του προγράμματος FMS. Πρόκειται για τα πέντε ελικόπτερα που είχε συμφωνηθεί με τις ΗΠΑ να ακολουθήσουν την πώληση των αρχικών 10 CH-47D Chinook το 2016. Τα ελικόπτερα αυτά είναι μεταχειρισμένα και έχουν προεπιλεγεί από Αξιωματικούς της Αεροπορίας Στρατού τα προηγούμενα χρόνια.

Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών αφορά την αγορά ανταλλακτικών τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες των ελικοπτέρων για δύο χρόνια καθώς και τις εργασίες υποστήριξης και γενικής επισκευής των ελικοπτέρων.

Μαζί με τα ελικόπτερα αυτά ο Αμερικανικός Στρατός θα παραδώσει στην Αεροπορία Στρατού 7 συστήματα αυτοπροστασίας Common Missile Warning Systems (CMWS) εκ των οποίων τα πέντε θα τοποθετηθούν στα πέντε ελικόπτερα και τα υπόλοιπα δύο θα χρησιμοποιηθούν για πιθανή αντικατάσταση. Επιπρόσθετα θα παραδοθούν 12 κινητήρες T55-GA-714A εκ των οποίων οι 10 θα χρησιμοποιηθούν για τα 5 ελικόπτερα και οι υπόλοιποι δύο για πιθανή αντικατάσταση.

Μαζί με τα ελικόπτερα και τα υλικά αυτά θα παραδοθούν ανταλλακτικά, υλικά ναυσιπλοΐας και επικοινωνιών, εργαλειοσύνολα, υλικό υποστήριξης εδάφους, τεχνική υποστήριξη, η σχετική βιβλιογραφία και εκπαίδευση.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2016 η Αεροπορία Στρατού παρέλαβε τα πρώτα τρία από τα 10 συνολικά CH-47D Chinook της Αμερικανικής Εθνοφρουράς που αποκτήθηκαν έναντι 125,8 εκατ. δολαρίων μέσω του προγράμματος FMS. Τα υπόλοιπα επτά ελικόπτερα θα παραδοθούν εντός του 2017.

Το πρόγραμμα απόκτησης των 10+5 ελικοπτέρων CH-47D Chinook ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2013, με το αίτημα της Ελλάδας για την απόκτηση των ελικοπτέρων να κατατίθεται στις ΗΠΑ από τον πρώην Α/ΓΕΣ Στρατηγό Μανωλά το Νοέμβριο του 2014, ενώ η έγκριση του προγράμματος από το ΥΕΘΑ ήρθε στις 20 Νοεμβρίου του 2015.

Με τα ελικόπτερα αυτά η Αεροπορία Στρατού θα μπορεί να μεταφέρει σε μια αποστολή στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου περισσότερους από 700 στρατιώτες όπως προβλέπεται στο σχεδιασμό του ΓΕΣ. Τα ελικόπτερα αυτά μαζί με τα 16 ΝΗ90ΤΤΗ θα μπορούν να μεταφέρουν εντός της Ελληνική επικράτειας δύο Τάγματα με τον εξοπλισμό τους.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.