Εκδηλώσεις για την «Ημέρα της Νίκης» στην Ευρώπη

Δύο λεπτά σιωπής στο Ηνωμένο Βασίλειο για το τέλος του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου και για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που σκοτώθηκαν. Όμως τον φετινό εορτασμό της «Ημέρας της Νίκης» επί των Ναζί, επισκιάζουν οι δεκάδες χιλιάδες νεκροί του COVID-19 στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο Πρίγκιπας Κάρολος κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των νεκρών, ενώ μαχητικά της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας πέταξαν στον ουρανό του Λονδίνου. Στη Γαλλία, ο Πρόεδρος Μακρόν κατέθεσε στεφάνι στην Αψίδα του Θριάμβου και άναψε τη φωτιά στον τάφο του Άγνωστου στρατιώτη.

Στο Βερολίνο, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, Άνγκελα Μέρκελ και Βόλφανγκ Σόιμπλε κατέθεσαν στεφάνια στη μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων του πολέμου. Ο πρόεδρος της χώρας δήλωσε πως το έθνος αισθάνεται «ευγνωμοσύνη» για την ήττα των Ναζί.

«Οφείλουμε να διαφυλάξουμε την ευρωπαϊκή ενότητα και πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για αυτό. Πρέπει να σκεφτόμαστε, να αισθανόμαστε και να ενεργούμε ως Ευρωπαίοι. Αν δεν καταφέρουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων κατά της διάρκεια της πανδημίας, τότε δεν είμαστε άξιοι της 8ης Μαΐου. Το “ποτέ ξανά” παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο» δήλωσε ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ.

Όπως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες στην Πράγα, η ηγεσία της χώρας τίμησε την «Ημέρα της Νίκης». Εξαιτίας της πανδημίας, όσοι συμμετείχαν στην τελετή κατέθεταν στεφάνι κάθε δέκα λεπτά, ενώ αστυνομικοί έκαναν έλεγχους για να διαπιστώσουν αν τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις.

ViaDiplomacy Newsroom