Έκλεισε η Πρεσβεία της Ρωσίας στο Μαυροβούνιο – Προηγήθηκε η σύλληψη έξι διπλωματών και τριάντα Ρώσων για κατασκοπεία

Η ρωσική πρεσβεία στο Μαυροβούνιο ανέστειλε τις εργασίες του προξενικού της τμήματος για «αόριστο χρονικό διάστημα» λόγω κατασκοπευτικού σκανδάλου στο οποίο ενεπλάκησαν υπάλληλοι της.

«Αναγκαζόμαστε να σας ενημερώσουμε ότι σε σχέση με τις εχθρικές ενέργειες των αρχών του Μαυροβουνίου σε σχέση με την Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Μαυροβούνιο, οι εργασίες του προξενικού τμήματος της Πρεσβείας έχουν ανασταλεί από τις 30 Σεπτεμβρίου 2022 επ’ αόριστον. περίοδο», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πρεσβείας.

Την Πέμπτη η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας του Μαυροβουνίου και η ειδική εισαγγελία συνέλαβαν έξι Ρώσους διπλωμάτες και 30 Ρώσους πολίτες με προσωρινή άδεια παραμονής ως ύποπτοι για κατασκοπεία.

Το Μαυροβούνιο, μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφιο για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εντάχθηκε στις διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Στο παρελθόν, έχει ήδη απελάσει Ρώσους διπλωμάτες.

Το 2016, το Μαυροβούνιο κατηγόρησε Ρώσους πράκτορες ότι συνωμότησαν για να φέρουν την φιλορωσική αντιπολίτευση στην εξουσία, να δολοφονήσουν τον τότε πρωθυπουργό Milo Djukanovic και να διαταράξουν την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ.

ViaDiplomacy Newsroom