Το ελικοπτεροφόρο HMS Ocean (L12) αγοράζει το Ναυτικό της Βραζιλίας

Στην αγορά του βρετανικού ελικοπτεροφόρου HMS Ocean (L12) φαίνεται να προχωρά το Ναυτικό της Βραζιλίας στο πλαίσιο του προγράμματος αντικατάστασης του αεροπλανοφόρου NAe Sao Paulo (Α12) κλάσης Clemenceau το οποίο θα αποσυρθεί από την υπηρεσία το 2017 λόγω του υπερβολικού κόστους ανακατασκευής και συντήρησης του.

Το βρετανικό ελικοπτεροφόρο σύμφωνα με πληροφορίες θα πωληθεί έναντι 80,3 εκατ. λιρών (94,7 εκατ. ευρώ) αφού σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Βασιλικού Ναυτικού το πλοίο πρόκειται να αποσυρθεί από το δυναμικό του Στόλου το 2018. Το ελικοπτεροφόρο HMS Ocean (L12) παραγγέλθηκε τον Μάιο του 1993 και παραδόθηκε στο Βασιλικό Ναυτικό τον Σεπτέμβριο του 1998.

Το πλοίο ναυπηγήθηκε με πολιτικές προδιαγραφές ώστε να επιτευχτεί μείωση του κόστους ενώ η απόσυρση του σχετίζεται με τις προσπάθειες του Βασιλικού Ναυτικού να περικόψει τις δαπάνες του ενόψει της ένταξης στο Στόλο των δύο αεροπλανοφόρων κλάσης Queen Elizabeth εκ των οποίων το δεύτερο το HMS Prince of Wales (R09) θα διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για την υποστήριξη και εξυπηρέτηση δύναμης 250 πεζοναυτών η οποία θα επιχειρεί από το πλοίο.

Το νέο αεροπλανοφόρο θα παραδοθεί στο Βασιλικό Ναυτικό το 2020 αφήνοντας ένα κενό 2 ετών από την απόσυρση του HMS Ocean (L12) από την ενεργό δράση. Το Βρετανικό ελικοπτεροφόρο θα αποτελέσει την ναυαρχίδα του Ναυτικού της Βραζιλίας μέχρις ότου η χώρα αποκτήσει το νέο αεροπλανοφόρο που σχεδιάζει να αντικαταστήσει το υπό απόσυρση NAe Sao Paulo (Α12). Το HMS Ocean (L12) έχει συμμετάσχει υπό την σημαία του Βασιλικού Ναυτικού σε τρείς πολεμικές επιχειρήσεις.

Πιο αναλυτικά στην Σιέρα Λεόνε το 2000, στην εισβολή στο Ιράκ το 2003 και στην Λιβύη το 2011.

Το ελικοπτεροφόρο έχει μήκος 203,4 μέτρα πλάτος 35 μέτρα βύθισμα 6,5 μέτρα εκτόπισμα (πλήρες) 21,500 τόνους, φέρει τέσσερα πυροβόλα των 30 χλστ τύπου DS30M Mark 2, τρία αντιπυραυλικά συστήματα Phalanx, ενώ μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 18 ελικόπτερα διαφορετικών συνδυασμών και τύπων όπως τα μεταφορικά ελικόπτερα AgustaWestland AW159 Wildcat, AgustaWestland AW101Merlin, Boeing CH-47F Chinook και το επιθετικό ελικόπτερο Westland Apache AH Mk 1.

Γιώργος Τσιμπούκης