Η Ελλαδα απαντά στις τουρκικές προκλήσεις : Ελληνικά F-16 εξόρμησαν από την Πάφο (VID)

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα η μεγάλη στρατιωτική άσκηση των κυπριακών και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Κύπρο με την κωδική ονομασία «ΝΙΚΗΤΗΣ» Η άσκηση ξεκίνησε στις 3 Νοεμβρίου και διήρκησε τέσσερις ημέρες, αποτέλεσε δε την μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση που διεξήγαγαν οι Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών από το 2000 όταν πραγματοποιήθηκε για τελευταία φορά η κοινή άσκηση ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ στο πλαίσιο της εφαρμογής του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χριστόφορος Φωκαίδης “Η διεξαγωγή της άσκηση ΝΙΚΗΤΗΣ επιβεβαίωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας αποτελούν εγγύηση ασφάλειας και υπεράσπισης της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά την ίδια ώρα και παράγοντας που συμβάλλει στη σταθερότητα και στην ειρήνη της ευρύτερης περιοχής”.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1 Κύπρου το σενάριο της άσκησης, περιελάμβανε αντεπίθεση τμημάτων της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ με άρματα, για την ανακατάληψη προγεφυρώματος του εχθρού, ρίψη αλεξιπτωτιστών της 2ης ΜΑΛ που εδρεύει στην Κρήτη καθώς και Κυπρίων αλεξιπτωτιστών από μεταγωγικό αεροσκάφος C-130Η στις περιοχές της επαρχίας Λάρνακας και Αμμοχώστου, ενώ τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν εικονικά πλήγματα στόχων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ελληνικά μαχητικά προσγειώθηκαν για ανεφοδιασμό στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», στην Πάφο και εξόρμησαν από αυτή για να συμμετάσχουν στην άσκηση.  Πρόκειται για μία ενέργεια που δεν είχε πραγματοποιηθεί για πολλά χρόνια και σηματοδοτεί την αλλαγή της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με την στρατιωτική υποστήριξη της Μεγαλονήσσου.

Το μήνυμα στην Άγκυρα

Ουσιαστικά η Ελλάδα στέλνει το μήνυμα στην Άγκυρα ότι ακόμα και υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες δεν θα διστάσει να στείλει στο νησί μαχητικά αεροσκάφη και αερομεταφερόμενες επίλεκτες δυνάμεις. Η δυναμική στρατιωτική επαναφορά της Ελλάδας στην Ανοταλική Μεσόγειο αποτελεί την πλέον απτή απόδειξη της νέας πολιτικής μη ανοχής των τουρκικών προκλήσεων στην περιοχή που υιοθέτησε πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της στήριξης που παρέχεται στην Λευκωσία για την ολοκλήρωση των προσπαθειών έρευνας υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

H άσκηση, πραγματοποιήθηκε σε διάφορα πεδία βολής της Εθνοφρουράς από τα χωρία “Καλό Χωριό” μέχρι τον “Μαζωτό” της επαρχίας Λάρνακας, και σε αυτή έλαβαν μέρος μεγάλα τμήματα της Εθνικής Φρουράς με συμμετοχή αρμάτων μάχης και Πεζικού, ενώ συμμετείχε και το μεγαλύτερο μέρος της ΕΛΔΥΚ με μηχανοκίνητα τμήματα και άρματα μάχης.

Την ίδια ώρα, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros» συνέχισε και σήμερα τις παράνομες σεισμογραφικές έρευνες, εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας συνοδευόμενο από τα σκάφη «Deep Supporter» και «Bravo Supporter» καθώς και από τη φρεγάτα του Ναυτικού της Τουρκίας Gelibolu (F-493) κλάσης O.H. Perry.

Ο τουρκικός στολίσκος εντοπίστηκε να πλέει στα όρια των Θαλασσίων Οικοπέδων Ενα, Δυο και Τρία, της κυπριακής ΑΟΖ. Εκτός από την τουρκική φρεγάτα στην ευρύτερη περιοχή περιπολεί και η πυραυλάκατος  Zıpkın (P-336) κλάσης Kılıç II η οποία συνεχίζει να επιτηρεί παράνομα τις εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης, που διενεργεί η ιταλο-κορεατική κοινοπραξία ΕΝΙ-ΚΟΓΚΑΖ στο κοίτασμα Ονασαγόρας. Σημειώνεται ότι το τουρκικό πολεμικό σκάφος πλέει σε απόσταση βολής, μόλις 5 ναυτικών μιλίων από το θαλάσσιο γεωτρύπανο SAPIEM 10000 της ιταλοκορεατικής κοινοπραξίας.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.