Η Ελλάδα έτοιμη για θερμό επεισόδιο – H Άγκυρα εμμένει στην σκληρή γραμμή των προκλήσεων

Την διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης της έντασης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο επιδιώκει ο Αχμέτ Νταβούτογλου σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος αφού ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις αναθεωρητικές του θέσεις για την ελληνική και την κυπριακή ΑΟΖ ενώ φαίνεται να αξιοποιεί τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις για την διατήρηση ενός ελεγχόμενου κλίματος έντασης.

Πιο αναλυτικά χωρίς αλλαγές στις θέσεις του πρόκειται να έρθει στη Αθήνα στις 5 Δεκεμβρίου ο Τούρκος πρωθυπουργός για την πραγματοποίηση του 3ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα επαναλάβει τις θέσεις του για τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και την θέση της Άγκυρας ότι πραγματοποιεί τις έρευνες στην θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου μετά από την εξουσιοδότηση που έχει λάβει από την ψευδοκυβέρνηση των κατεχομένων. Από την άλλη πλευρά η Άγκυρα αντιδρά στις πρόσφατες ελληνικές διπλωματικές επιτυχίες με την χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων της σε «στημένα» επεισόδια και προκλητικές ενέργειες τόσο στο Αιγαίο όσο και στην νοτιοανατολική Μεσόγειο προσπαθώντας να ασκήσει όπως πάντα πίεση στην ελληνική κυβέρνηση.

Η τακτική αυτή είναι τόσο παλιά, όσο και οι κρίσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, η Ελλάδα είναι σε ετοιμότητα για να αποτρέψει το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία.

Η παρούσα θέση της Ελλάδας είναι η αποφυγή ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, μέσα από συνδυασμένες κινήσεις που υιοθετούν την αρχή του «καρότου και του μαστιγίου», όπου καρότο είναι η προσπάθεια συνεννόησης που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση με την τουρκική κατά την συνάντηση των Αθηνών και μαστίγιο η πολεμική ετοιμότητα και η διαρκής διπλωματική πίεση προς την Άγκυρα, τόσο στο περιφερειακό επίπεδο με την τριμερή συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου καθώς και με την επόμενη που ακολουθεί και η οποία περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, όσο και στο επίπεδο της Ε.Ε με τις αποφάσεις του ευρωκοινοβουλίου και των ΗΠΑ με την πρόσφατη δήλωση του Αμερικανού Πρέσβη στη Λευκωσία υπέρ των κυπριακών θέσεων αναφορικά με την ΑΟΖ.

Με δεδομένη την μεγάλη πλέον εμπειρία των ελληνικών κυβερνήσεων στην τουρκική τακτική των προκλήσεων ως μέσου πίεσης, το σαφέστατα βελτιωμένο επίπεδο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μετά από μια τετραετή περίοδο περικοπών, αλλά και της διεθνούς θετικής συγκυρίας για την Ελλάδα και του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί για την στάση της Τουρκίας αναφορικά με τη στήριξη που προσφέρει στην εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση ISIS, εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολο για τον Νταβούτογλου να επιτύχει τους πολιτικούς του στόχους μέσα από ένα θερμό εκβιαστικό επεισόδιο.

Οι καιροί άλλαξαν από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 όταν η Τουρκία επεδίωκε ελληνικές υποχωρήσεις μέσα από την πρόκληση θερμών επεισοδίων και η τουρκική κυβέρνηση δείχνει να μην έχει αντιληφθεί τις αλλαγές που έχουν υλοποιηθεί στον ελληνικό αμυντικό μηχανισμό, καθώς και την διεθνή συγκυρία που είναι θετική για την Ελλάδα. Αρκεί φυσικά η κυβέρνηση στην Αθήνα να μην δείξει φόβο για μία πιθανή προβοκατόρικη κίνηση εκ μέρους της Τουρκίας και για ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να είναι έτοιμη όχι μόνο η κυβέρνηση και οι Ένοπλες Δυνάμεις αλλά πρωτίστως ο ελληνικός λαός.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.