Ελλάδα, Ιταλία, Ισραήλ και Κύπρος φτιάχνουν ενεργειακό κόμβο – Στα αζήτητα ο TAP

Έντονο ενδιαφέρον για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου, με την Ελλάδα σε ρόλο ενεργειακού κόμβου μεταξύ Δύσης και Ανατολής, επέδειξαν διεθνείς παράγοντες κατά τις συναντήσεις που είχε τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε Ρώμη, Βρυξέλλες και Ιερουσαλήμ στο πλαίσιο της προσέλκυσης επενδύσεων σε περιβαλλοντικές και ενεργειακές υποδομές. Σήμερα Κυριακή ο υπουργός ταξιδεύει για τη Νέα Υόρκη

Στο πλαίσιο αυτό, Ελλάδα, Ιταλία και Κύπρος έχουν συμφωνήσει να δημιουργήσουν μία ομάδα εργασίας, με αντικείμενο την πρόοδο του σχεδίου, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα, αναμένεται να υπάρξει και συνάντηση σε επίπεδο υπουργών, με τη συμμετοχή και του αρμόδιου Ευρωπαίου Επίτροπου.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, ο αγωγός φυσικού αερίου θα «διατρέχει» την Ανατολική Μεσόγειο, προσφέροντας μία άμεση δίοδο εξαγωγών των αποθεμάτων της περιοχής προς την Ευρώπη.

Όσον αφορά την επίσκεψη τη Νέα Υόρκη, ο κ. Σταθάκης θα παρουσιάσει τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στον ενεργειακό κλάδο κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Capital Link Invest in Greece, το οποίο διοργανώνεται από διεθνείς επενδυτικές τράπεζες. Την Τρίτη αναμένεται να βρεθεί στη Wall Street, κηρύσσοντας την έναρξη της συνεδρίασης του Aμερικανικού Xρηματιστηρίου.

Στα “Αζήτητα” ο TAP

Οι τελευταίες εξελίξεις με ΔΕΣΦΑ αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο TAP στην κατασκευή έχει εκνευρίσει τους πάντες. Ενώ το έργο φαίνεται πως σε Αλβανία και Ιταλία να προχωρά κανονικά, στην Ελλάδα η κακή διαχείριση της Κοινοπραξίας και η ανεύθυνη διαπραγμάτευση των ανταποδοτικών από μερικούς Δημάρχους,έδωσαν την αφορμή να ξεσηκωθούν ξανά φωνές που είναι ενάντια στο έργο.

Στήνουν σκηνικό “Σκουριών” στην Καβάλα

Η Κοινοπραξία στους επόμενους μήνες θα βρεθεί σε δύσκολη αφού το ΣτΕ και τα ανταποδοτικά είναι ικανά να σταματήσουν την χρηματοδότηση από την EBRD. Σε αυτό το κλίμα έρχεται να προστεθεί και η πληροφορία ότι ομάδες από τις Σκουριές είναι έτοιμες για μετακίνηση στην περιοχή Ζυγός της Καβάλας με το ότι αυτό σημαίνει.

ViaDiplomacy Newsroom