Ελλάς, Γαλλία και ΗΠΑ retweet Συμμαχία

“Το ελικοπτεροφόρο Dixmude καταπλέει στο λιμάνι του Πειραιά στο πλαίσιο της κοινής άσκησης με το Ελληνικό και Αμερικανικό ναυτικό. Σύμβολο της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας και Γαλλίας”

Αυτό ανέφερε με tweet η Γαλλική Πρεσβεία την Αθήνα με την Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα να κάνει αμέσως retweet την δημοσίευση.

Και επειδή το twitter είναι κυρίως πολιτικό εργαλείο, το μήνυμα είναι σαφές ότι όσο η Ελλάδα θα δείχνει ότι είναι αποφασισμένη η ίδια να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τόσο πιο ισχυρές θα είναι και οι συμμαχίες.

Εξάλλου δεν θα είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δώσουν “χωρό” στην Ελληνογαλλική συμμαχία και στα εξοπλιστικά. Το έκαναν με τα Mirage και τους Scalp. Όταν η Ελλάδα προμηθευόταν τα F-16 οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να της παραχωρήσουν στο οπλικό φορτίο του νέου αεροσκάφους και ένα στρατηγικό όπλο.

Οι λόγοι ήταν καθαρά πολιτικοί, αν οι ΗΠΑ αποδέσμευαν ένα τέτοιο όπλο σε σύμμαχο μέλος του ΝΑΤΟ θα έπρεπε να το κάνουν και με άλλους ενδιαφερόμενους. Την λύση την έδωσαν έμμεσα μέσω της Γαλλίας και του Scalp, κάτι που θα συμβεί και το επόμενο διάστημα με ανάλογο όπλο

Από τις 27 Ιανουαρίου έως τις 08 Φεβρουαρίου 2020, θα πραγματοποιηθεί όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, η προγραμματισμένη, πολυεθνική, διακλαδική άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας – Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, με την επωνυμία «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-2020», η οποία θα διεξαχθεί στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Μαγνησίας και του Αιγαίου.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση «σκοπός της άσκησης είναι η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών χωρών, με βελτίωση του επιπέδου επιχειρησιακής εκπαίδευσής τους σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών»

ViaDiplomacy Newsroom