Ελληνο-Σαουδαραβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ – Δέσμευση για την προώθηση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων

Την προσωπική δέσμευσή του για την προώθηση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, κατά τον χαιρετισμό του με τον οποίο άνοιξαν οι εργασίες του Ελληνο-Σαουδαραβικού Επιχειρηματικού Φόρουμ στην Αθήνα.

Όσον αφορά την ελληνοσαουδαραβική σχέση κατά τα τελευταία 2,5 χρόνια, ο κ. Φραγκογιάννης είπε πως οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία έχουν προχωρήσει πολύ. «Έχουν πραγματοποιηθεί ορισμένες επισκέψεις πολύ υψηλού επιπέδου και έχει ήδη παραχθεί σημαντικό έργο. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Σαουδική Αραβία μόλις τον περασμένο Οκτώβριο ήταν μία ευκαιρία να γιορτάσουμε δεσμούς φιλίας και συνεργασίας που δεν περιορίζονται στην πολιτική», σημείωσε.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε σε τρία ορόσημα των διμερών σχέσεων. «Μόλις τον Δεκέμβριο, Ελλάδα και Σαουδική Αραβία υπέγραψαν μία μεγάλη συμφωνία στο Λονδίνο, κάτι που αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τις θαλάσσιες σχέσεις των δύο χωρών. Πιο κοντά στο χαρτοφυλάκιό μου, η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Enterprise Greece και του Προγράμματος Προώθησης Εθνικών Εταιρειών της Σαουδικής Αραβίας πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα και, κατά τον ίδιο μήνα, συστάθηκε το Επιχειρηματικό Συμβουλίου Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας. Εργαζόμαστε ακόμη για την ολοκλήρωση της διμερούς Συνθήκης για την Προώθηση των Επενδύσεων, η οποία θα πρέπει να σταλεί στους ομολόγους μας στην ΕΕ, μία από τις υποχρεώσεις που έχουμε ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά το Ελληνο-Σαουδαραβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα, ο υφυπουργός Εξωτερικών έπιασε το νήμα από την ελληνική επιχειρηματική επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία και τη διεξαγωγή του αντίστοιχου στο Ριάντ τον Μάρτιο και τη δέσμευση πως θα ξανασυναντηθούν τον Μάιο στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, διεμήνυσε πως η διεξαγωγή του Ελληνο-Σαουδαραβικού Επιχειρηματικού Φόρουμ σήμερα είναι μόνο μία μικρή απόδειξη στην τήρηση του λόγου μας.

Εστιάζοντας στο σημερινό Φόρουμ, επεσήμανε πως συμμετέχουν δεκάδες Έλληνες επιχειρηματίες, αρκετά επιτυχημένοι, που αναζητούν περαιτέρω ευκαιρίες και ανάπτυξη και θα έχουν συναντήσεις με Σαουδάραβες συναδέλφους με κοινό όραμα. «Θα επικεντρωθούμε σε προσεκτικά επιλεγμένα πάνελ που υπάρχουν ευκαιρίες για ανάπτυξη, δηλαδή στη ναυτιλία, τον τουρισμό, την ενέργεια και τις κατασκευές, την καινοτομία και τον αγροδιατροφικό τομέα», εξήγησε.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως έχει προγραμματιστεί σειρά διμερών κυβερνητικών συναντήσεων υψηλού επιπέδου του υπουργού Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Khalid Al Falih, με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννη Πλακιωτάκη, καθώς και τον ίδιο. Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτές οι συναντήσεις θα αναβαθμίσουν τις διμερείς σχέσεις στο επόμενο επίπεδο.

Τέλος, ο κ. Φραγκογιάννης εξέφρασε τη χαρά του που συναντά πάλι τον υπουργό Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Khalid Al Falih και σημείωσε πως έχουν πολλά κοινά πεδία ενδιαφέροντος.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom