Ελληνορωσική σύμβαση υποστήριξης ρωσικών οπλικών συστημάτων με υψηλό πολιτικό ρίσκο (Vid.)

Την πολυαναμενόμενη Σύμβαση Εν Συνεχεία Υποστήριξης (FOS) για τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα TOR-M1 και SA-8B Gecko Mod 1, (9K33M3 ΟSA-AKM) υπέγραψε το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τη Ρωσία, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti.

Η συγκεκριμένη συμφωνία πρόκειται να καλύψει τις σημαντικές και επείγουσες ανάγκες σε ανταλλακτικά για τα παραπάνω ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα που αποτελούν την σπονδυλική στήλη των αυτοκινούμενων αντιαεροπορικών συστημάτων του Ελληνικού Στρατού.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο η συμφωνία υπογράφηκε αυτή την εβδομάδα και αποτελούσε μία από τις βασικότερες προτεραιότητες του Ελληνικού Στρατού αλλά και της Πολεμικής Αεροπορίας η οποία χρησιμοποιεί το σύστημα TOR-M1 για την προστασία των αντιαεροπορικών πυροβολαρχιών S-300PMU-1 στην Κρήτη.

Συνολικά οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν 25 συστήματα TOR-M1 εκ των οποίων τα 4 ανήκουν στην Πολεμική Αεροπορία και 39 συστήματα SA-8B Gecko Mod 1, (9K33M3 ΟSA-AKM) που αποτελούν και τα μοναδικά αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα που διαθέτουν στο οπλοστάσιο τους.

Από αυτά τα πρώτα εξοπλίζουν τους τεθωρακισμένους και μηχανοκίνητους σχηματισμούς του Ελληνικού Στρατού και τα δεύτερα προστατεύουν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Όπως γίνεται αντιληπτό μία νέα αναβολή της υπογραφής της σύμβασης θα άφηνε με μαθηματική ακρίβεια εκτος υπηρεσίας δεκάδες αντιαεροπορικά συστήματα στερώντας από την ελληνική αεράμυνα πολύτιμες μονάδες, ενώ τόσο τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου όσο και οι τεθωρακισμένοι σχηματισμοί του Ελληνικού Στρατού θα έμεναν χωρίς αντιαεροπορική κάλυψη στο έλεος της τουρκικής Αεροπορίας.  Το ποσό της σύμβασης δεν έχει ανακοινωθεί αλλά οι ανάγκες του Ελληνικού Στρατού για ανταλλακτικά ήταν ιδιαίτερα πιεστικές.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση δεν φοβήθηκε για τις αντιδράσεις της Δύσης και του ΝΑΤΟ εξαιτίας αυτής της σύμβασης, η οποία όπως ισχυρίζεται το πρακτορείο RIA Novosti αντιβαίνει στις κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας, οι σχέσεις της οποίας με το ΝΑΤΟ έχουν διακοπεί από τον περασμένο Απρίλιο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα το συμβόλαιο που υπογράφηκε είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί επιτρέπει στην Ελλάδα να διατηρήσει την αεράμυνα της σε ένα επαρκές επίπεδο κυρίως λόγω της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο.

Το δημοσίευμα του πρακτορείου συνεχίζει επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τον εκσυγχρονισμό των ρωσικών αντιαεροπορικών οπλικών συστημάτων, αλλά στο σημερινό περιβάλλον, με ελάχιστη χρηματοδότηση, τα προγράμματα αυτά, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι απίθανο να υλοποιηθούν. Όπως επισημαίνει το Ria Novosti οι τακτικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στα συστήματα αεράμυνας και την διασφάλιση του εναέριου χώρου της στο Αιγαίο.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.