Έλλειψη ρευστότητας και αποφάσεις ΕΚΤ προκαλούν ανησυχία στα social media

Των Νίκου Αρβανίτη/Γιώργου Ξ. Πρωτόπαπα

Το πρόβλημα ρευστότητας και το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κλείνει ολοένα τη στρόφιγγα προς τις ελληνικές τράπεζες έχει προκαλέσει οικονομική στασιμότητα, φόβους για στάση πληρωμών και εφιαλτικά σενάρια. Η ΕΚΤ αύξησε το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά 400 εκατομμύρια ευρώ (στα 69,8 δις.) και το υπόλοιπο ρευστότητας που έχουν στη διάθεση τους οι ελληνικές τράπεζες ανέρχεται πλέον στα 3 δις. ευρώ.

Η έλλειψη ρευστότητας και η φειδώ της ΕΚΤ έχει γίνει αντικείμενο σχολιασμού από τα social media και το ελληνικό διαδίκτυο και με τη βοήθεια του monitoring Palo Professional εξετάζουμε τις αντιδράσεις τους για την περίοδο 9/03- 17/03 2015.

Το θέμα της ρευστότητας κυριάρχησε στο ελληνικό διαδίκτυο συγκεντρώνοντας συνολικά 2801 αναφορές (Sites 6609, Opinions 169, Twitter 16148, Forums 85, Blogs 4346, Facebook 1720, YouTube 24). Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος αρέσκεται σε «παιχνίδια» εξουσίας καταγράφει 1046 αναφορές (Sites 581, Opinions 10, Twitter 140, Blogs 252, Facebook 63). Ο θεσμός της ΕΚΤ εμφανίζει συνολικά 759 αναφορές (Sites 387, Opinions 13, Twitter 80, Blogs 234, Facebook 45) και τέλος ο ELA (μηχανισμός παροχής ρευστότητας) έχει συνολικά 85 αναφορές (Sites 49, Opinions 1, Blogs 26, Facebook 9).

Ανάλογη είναι η εικόνα για το θέμα της ρευστότητας και στα συναισθήματα του ελληνικού διαδικτύου που κυριαρχεί όμως σε αρνητικά συναισθήματα. Η ρευστότητα συγκεντρώνει 1282 αρνητικά συναισθήματα έναντι 813 θετικών, υποδηλώντας ότι οι συνειδητοποιημένοι χρήστες του διαδικτύου γνωρίζουν τι σημαίνει και τις τραγικές οικονομικό-κοινωνικές επιπτώσεις της.

Αντίθετα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανακάμπτει σε σύγκριση με προηγούμενη ανάλυσή μας (14/03) καθώς συγκεντρώνει περισσότερα θετικά συναισθήματα 241 έναντι 134 αρνητικών. Το ίδιο παρατηρείται και για την ΕΚΤ καθώς καταγράφει 251 θετικά συναισθήματα έναντι 199 αρνητικών. Ο ELA (μηχανισμός παροχής ρευστότητας) συγκεντρώνει και αυτός πιο πολλά θετικά συναισθήματα 47 έναντι 22 αρνητικών. Η αλλαγή των συναισθημάτων για Ντράγκι και ΕΚΤ αντανακλά ότι οι χρήστες του διαδικτύου θεωρούν άμεση και αναγκαία την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των συστημικών τραπεζών.

Το εργαλείο Τop 10 Topics του palo pro μας δείχνει με τη σειρά του ότι για την περίοδο 9/03- 17/03 2015 αίσθηση προκάλεσε το δημοσίευμα που αναφέρεται στις δηλώσεις της Έλενας Παναρίτη, σύμβουλου του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ότι οι «οι δανειστές μας είπαν να μην πληρώσουμε μισθούς για 1-2 μήνες» το όποιο προκάλεσε και την οργισμένη αντίδραση του υπουργού ότι είναι ντροπή και να το συζητάτε, να μην ξανακούσω τέτοιες απόψεις».

Παράλληλα κυριάρχησε και το δημοσίευμα που αναφέρεται στην ΕΚΤ και φέρει τον τίτλο « ΕΚΤ: Mε το σταγονόμετρο η επέκταση του ELA – αύξηση 600 εκατ. ευρώ» όπου και μας πληροφόρησε ότι σύμφωνα με την ΕΚΤ η συνεδρίαση για τις ελληνικές τράπεζες θα πραγματοποιείται πλέον κάθε εβδομάδα και όχι κάθε 15 ημέρες.

Απαρατήρητες από το ελληνικό διαδίκτυο δεν πέρασαν σύμφωνα με το Top 10 Topics και οι δηλώσεις του ομοσπονδιακού τραπεζίτη της Γερμανίας Γενς Βαίτμαν για το ρόλο της ΕΚΤ που έδωσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως η ευθύνη για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας επαφίεται ελάχιστα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά αντίθετα ανήκει στις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Διαβάστε τη συνέχεια στο www.palo.gr

 

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.