Elmon : Μια ελληνική αμυντική βιομηχανία με καινοτόμα προϊόντα και εξαγωγές

Με ένα νέο εξαγωγικό συμβόλαιο που κέρδισε σε χώρα της Ασίας, σημαντικές επιτυχίες και προσδοκίες για νέες εξαγωγές το 2015 η ελληνική εταιρεία Elmon συνεχίζει την πολιτική εξωστρέφειας που έχει εγκαινιάσει από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας της πριν από 10 χρόνια και σήμερα εξάγει το 90% του κύκλου εργασιών της.

Πιο αναλυτικά με μια νέα παραγγελία για 200 αλεξίσφαιρα γιλέκα από το υπουργείο Εσωτερικών του Μπρουνέι επέστρεψαν οι άνθρωποι της Elmon από την διεθνή έκθεση στρατιωτικού υλικού IDEX-2015.

Είχε προηγηθεί μια ακόμη παραγγελία από την ίδια χώρα για 250 γιλέκα γεγονός που επιβεβαιώνει την ικανοποίηση του υπουργείου Εσωτερικών για την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των ελληνικών γιλέκων, ενώ οι άνθρωποι της Elmon εκτιμούν ότι θα υπάρξουν και νέες παραγγελίες από το Μπρουνέι.

Όμως αυτή δεν είναι η μοναδική εξαγωγική παραγγελία της εταιρείας αφού από το 2013 υλοποιεί τετραετές συμβόλαιο με την Προεδρική Φρουρά των ΗΑΕ για την κατασκευή σε δύο παρτίδες συνολικά 33.000 αλεξίσφαιρων γιλέκων και 66.000 προστατευτικών πλακών συνολικής αξίας 20 εκατ. ευρώ.

Ήδη 16.500 γιλέκα έχουν παραδοθεί στα ΗΑΕ ενώ αυτή την περίοδο η ελληνική εταιρεία υλοποιεί το δεύτερο μέρος της παραγγελίας για 16.500 γιλέκα που θα ολοκληρωθεί το 2016.

Εκτός όμως από τα ΗΑΕ και η Σ. Αραβία έχει επιλέξει την ελληνική εταιρεία για τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της.

Πιο συγκεκριμένα το 2014 η Elmon παρέδωσε στις Ειδικές Δυνάμεις Ασφαλείας της Σ. Αραβίας 11.000 κράνη, ενώ 500 πλάκες προστασίας που μπορούν να αντέξουν από μόνες τους πλήγμα από διατρητική βολίδα επιθετικού τυφεκίου ΑΚ-47 API (7,62×39 χλστ) με βάρος μόνον 1.500 gr. αποκτήθηκαν από τις Ειδικές Δυνάμεις (SSF) του υπουργείου Εσωτερικών του Βασιλείου.

Ακόμη μια εξαγωγική παραγγελία αυτή την φορά στον τομέα των ταχύπλοων σκαφών που επίσης δραστηριοποιείται η εταιρεία προήλθε από την πολυεθνική Tecnip για την Qatar Petroleum η οποία παρήγγειλε 2 σκάφη τύπου Νέμεσις με ειδικό σύστημα καθέλκυσης από τις πλατφόρμες πετρελαίου ενός σημείου .

Τα σκάφη έχουν ήδη ναυπηγηθεί και αναμένεται η παράδοση τους. Επιπλέον αυτών αυτή την περίοδο η Elmon διεκδικεί μαζί με μια ακόμη ξένη εταιρεία μια μεγάλη παραγγελία της Ακτοφυλακής του Κατάρ για 35 ταχύπλοα σκάφη τα οποία όπως και τα προηγούμενα θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα.

Εξίσου σημαντικός είναι και ο διαγωνισμός της Ακτοφυλακής του Κουβέιτ για την αγορά 25 ταχύπλοων σκαφών στον οποίο επίσης συμμετέχει η ελληνική εταιρεία.

Όσον αφορά την εγχώρια αγορά η Elmon έχει καταθέσει στο ΓΕΣ πρόταση για την συντήρηση και πλήρη ανακατασκευή των μασκών χημικού πολέμου που διαθέτει, καθώς και των φίλτρων αυτών, επιτρέποντας με χαμηλό κόστος έναντι της αγοράς νέων, την διατήρηση του υλικού αυτού σε χρήση για πολλά ακόμη χρόνια.

Σύμφωνα με εκτίμηση της εταιρείας οι εργασίες αυτές μπορούν να υλοποιηθούν με συνολικό κόστος κάτω από το ήμισυ των χρημάτων που απαιτούνται για την αγορά νέων μασκών. Οι εργασίες αναβάθμισης του συγκεκριμένου υλικού μπορούν να υλοποιηθούν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας 3.500 m2 στο Μαρκόπουλο, δίνοντας εργασία σε Έλληνες τεχνικούς.

Ανάλογες εργασίες συντήρησης και επαναπιστοποίησης μπορούν να γίνουν στα δεκάδες χιλιάδες αλεξίσφαιρα γιλέκα των Σωμάτων Ασφαλείας, τα οποία αποκτήθηκαν πριν από αρκετά χρόνια και το όριο ζωής τους έχει λήξει.

Πρόκειται για γιλέκα που βρίσκονται σε χρήση εδω και πολλά χρόνια και τα οποία αναγκαστικά κάποια στιγμή θα πρέπει να αντικατασταθούν καθότι όπως και κάθε άλλο υλικό που βρίσκεται σε διαρκή χρήση τα γιλέκα αυτά έχουν υποστεί φθορές ενώ το προστατευτικό υλικό που διαθέτουν έχει όριο ηλικίας και είναι πλέον ξεπερασμένο τεχνολογικά.

Υπό τις σημερινές οικονομικές συνθήκες η αγορά δεκάδων χιλιάδων νέων σύγχρονων γιλέκων δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το κράτος, επομένως είτε τα γιλέκα αυτά θα χρησιμοποιούνται από τους άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας ευελπιστώντας να μην προκύψει κάποιο μοιραίο συμβάν, είτε θα πρέπει να συντηρηθούν, να αναβαθμιστούν και να επαναπιστοποιηθούν.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να υλοποιηθεί επίσης στην Ελλάδα και η εταιρεία μπορεί να εγγυηθεί για τη σωστή αναβάθμιση των γιλέκων την αντικατάσταση του φθαρμένου υλικού με νέο σύγχρονης τεχνολογίας και την επαναπιστοποίηση των γιλέκων για μια περίοδο 10 ετών.

Φυσικά η παραπάνω διαδικασία θα κοστίσει σαφέστατα λιγότερα από τα κεφάλαια που απαιτούνται για την απόκτηση δεκάδων χιλιάδων νέων γιλέκων ενώ μπορεί να υλοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα από ελληνικά χέρια.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.