Εμπλοκή των δυνάμεων της Σ. Αραβίας και των ΗΑΕ σε χερσαίες επιχειρήσεις στην Υεμένη (Video)

Φωτογραφίες οι οποίες ξεκίνησαν να δημοσιεύονται το περασμένο Σαββατοκύριακο επιβεβαιώνουν την αμεσότερη εμπλοκή των ΗΑΕ στις χερσαίες επιχειρήσεις στα περίχωρα της πόλης του Άντεν.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με αραβικές πηγές αριθμός αρμάτων μάχης AΜX-56 Leclerc, 45 θωρακισμένα οχήματα 4×4 τύπου M-ATV, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP-3, αυτοκινούμενοι όλμοι των 120 χλστ επί οχημάτων RG-31 Agrab, θωρακισμένα οχήματα 4×4 Humvee εξοπλισμένα με ένα περιστρεφόμενο πυργίσκο τύπου KBP 9P163-2 Kvartet ο οποίος φέρει τέσσερα βλήματα Kornet-E, 25 τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τύπου Enigma, καθώς και 50 θωρακισμένα οχήματα 4×4 Nimr συμμετείχαν στις μάχες με τους Houthi υποστηρίζοντας τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις.

Yemen_war_detailed_map 182015

Το παραπάνω στρατιωτικό υλικό δεν διέθετε κάποια στοιχεία αναγνώρισης ,αφού οι αριθμοί των οχημάτων είχαν σβηστεί. Όμως το υλικό αυτό χρησιμοποιείται από το Στρατό των ΗΑΕ.

Σύμφωνα με την σαουδαραβική εφημερίδα Al Hayat συνολικά 1.500 άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΑΕ έφτασαν στο Άντεν με πλοία από προωθημένη στρατιωτική βάση η οποία στην περιοχή της Ερυθράς θάλασσας.

Οι άνδρες αυτοί μαζί με 2.800 φιλοκυβερνητικά στρατεύματα προσπαθούν να ανακαταλάβουν την αεροπορική βάση Al Anad στην επαρχεία Lahij 60 χλμ βόρεια της πόλης του Άντεν στο πλαίσιο της πολυεθνικής στρατιωτικής επιχείρησης «Renewal of Hope»

Η βάση ελέγχεται από την πολιτοφυλακή των Houthi και αποτελεί την κύρια βάση τους στην ευρύτερη περιοχή του Άντεν. Η επίθεση κατά της βάσης ξεκίνησε την Δευτέρα στις 3 Αυγούστου από τις ορεινές περιοχές δυτικά της Al Anad με τις πρώτες αψιμαχίες να έχουν ξεκινήσει από το Σαββατοκύριακο.

LECLERC YEMEN 2

Όπως φαίνεται οι παραπάνω δυνάμεις αναπτύχθηκαν στην Υεμένη τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα αφού συμμετείχαν στην ανακατάληψη του Διεθνούς Αεροδρομίου του Άντεν από τις δυνάμεις της οργάνωσης Ansar Allah.

Στη μάχη αυτή συμμετείχαν δυνάμεις τόσο από τα ΗΑΕ όσο και από τη Σ. Αραβία με οχήματα 4×4 τύπου M-ATV, οι οποίες υπέστησαν τρείς απώλειες, τον υπολοχαγό Abdulaziz Sahran Saleh al-Kaabi στις 16 Ιουλίου, τον έφεδρο αξιωματικό Hazim Obaid Al Ali και τον επίσης έφεδρο αξιωματικό Saif Yusuf Ahmed al-Falasi στις 21 Ιουλίου.

Την αεροπορική υποστήριξη στις χερσαίες επιχειρήσεις της αραβικής συμμαχίας στην Υεμένη παρέχει η Αεροπορία της Σ. Αραβίας

Είχε προηγηθεί από τον περασμένο Μάιο η σταδιακή άφιξη στο Άντεν 120 στρατιωτών από την Υεμένη, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν στα ΗΑΕ και στις 17 Ιουλίου η άφιξη 50 στρατιωτών της Σαουδαραβικής 64ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας.

UAE+Leclerc+Main+Battle+Tanks+in+Yemen+engaging+Houthi+rebels+1

Η χερσαία εμπλοκή των δυνάμεων της Σ. Αραβίας και των ΗΑΕ με στόχο την διασφάλιση του Άντεν από την πολιτοφυλακή των Σιιτών Houthi αποτελεί μια ποιοτική αναβάθμιση των επιχειρήσεων της αραβικής συμμαχίας και την εμπλοκή των συμβατικών δυνάμεων της Σ. Αραβίας και των ΗΑΕ σε τακτικές επιχειρήσεις με χρήση αρμάτων μάχης, βαρέων όπλων και αεροπορική υποστήριξη.

Το ζητούμενο από εδώ και πέρα είναι η δυνατότητα των δυνάμεων αυτών να εκμεταλλευτούν το προγεφύρωμα που έχουν δημιουργήσει με την κατάληψη του Άντεν και του λιμανιού του καθώς και την εκκαθάριση των πόλεων Taizz, Ad Dali, Ja’ar, Lahij που βρίσκονται στον ευρύτερο θύλακα του Άντεν από τις δυνάμεις των Houthi.

UAE+Leclerc+Main+Battle+Tanks+in+Yemen+engaging+Houthi+rebels+2

Μεγάλη ακόμη πρόκληση για τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις και τους στρατιώτες των ΗΑΕ και της Σ. Αραβίας θα είναι η συνένωση του θύλακα με την πόλη Mudiyah στα ανατολικά του Άντεν η οποία ελέγχεται από τις δυνάμεις των πρώην ηγέτη της χώρας Abd Rabbuh Mansur Hadi.

Η χερσαία πάντως επέμβαση των δύο αραβικών χωρών σηματοδοτεί την απομείωση της μαχητικής ικανότητας των Houthi μετά από συνεχόμενους αεροπορικούς βομβαρδισμούς από περισσότερα από 180 αεροσκάφη. Αυτό που μένει να αποδειχτεί στο πεδίο των μαχών είναι κατά πόσο οι εκτιμήσεις των Επιτελών της αραβικής συμμαχίας είναι ορθές.

Γιώργος Τσιμπούκης