Ένα drone και μια χειροβομβίδα προκάλεσαν αυτή την καταστροφή (Video)

Μια απίστευτη αποκάλυψη έκανε η ιστοσελίδα Popular Mechanics σύμφωνα με την οποία η πρόσφατη καταστροφική  μαζική έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών Balakliya στην Ανατολική Ουκρανία το μεσημέρι της 23ης Μαρτίου προκλήθηκε από την ρήψη μιας χειροβομβίδας θερμίτη από ένα μικρό αερόχημα (Drone) που εξαπέλυσαν οι Ρώσοι αντάρτες.

Η αποθήκη πυρομαχικών του Balakliya περιείχε 125.000 τόνους πυρομαχικών και καταστράφηκε ολοσχερώς προκαλώντας το θάνατο σε ένα άτομο και την απομάκρυνση 20.000 ανθρώπων.

Σύμφωνα με τις Ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες ένα αερόχημα κατάφερε να φτάσει πάνω από την αποθήκη και να εξαπόλυσε μια χειροβομβίδα θερμίτη τύπου ZMG-1 η οποία χρησιμοποιείται για την πρόκληση εμπρησμών. Η έκρηξη ήταν τόσο σφοδρή που το ωστικό κύμα έπληξε κτίρια σε μεγάλη απόσταση η δε οικονομική ζημιά για το Ουκρανικό κράτος ήταν μεγάλη. Η αποθήκη πυρομαχικών βρίσκεται μόλις 110 χλμ από τα Ρωσο-Ουκρανικά σύνορα όπου αυτή την Άνοιξη διεξήχθησαν μάχες.

Η επίθεση στην αποθήκη πυρομαχικών Balakliya τον περασμένο Μάρτιο δεν ήταν η μόνη που είχε πραγματοποιηθεί, απλά η συγκεκριμένη ήταν και η μοιραία. Είχε προηγηθεί μια αποτυχημένη προσπάθεια τον Δεκέμβριο του 2015 όταν πάλι με αερόχημα οι αντάρτες είχαν ρίξει στην αποθήκη 14 χειροβομβίδες ZMG-1 χωρίς όμως επιτυχία αφού οι Ουκρανοί στρατιώτες πρόλαβαν  και έσβησαν  την φωτιά.

Η συγκεκριμένη επίθεση αποδεικνύει ότι η χρήση ακόμη και εμπορικής προέλευσης πτητικών τηλεχειριζόμενων μέσων σε συνδυασμό με την ευρηματικότητα και την φαντασία στην σχεδίαση τολμηρών αποστολών μπορεί να έχει εκπληκτικά και απροσδόκητα αποτελέσματα που μεγιστοποιούν την απόδοση επιχειρησιακά «ταπεινών» μέσων.

Με λίγα ευρώ και με μια χειροβομβίδα θερμίτη οι Ρώσοι αντάρτες κατάφεραν να επιφέρουν ένα σημαντικό πλήγμα στο ηθικό και στην εικόνα των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων αφού όπως φάνηκε δεν κατάφεραν να προστατέψουν μια σημαντική αποθήκη πυρομαχικών όπως αυτή στην περιοχή Balakliya

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.