Ένα μαχητικό και ένα επιθετικό ελικόπτερο έχασε η Αραβική συμμαχία στην Υεμένη

Δύο νέες απώλειες μετρά η αραβική συμμαχία που βομβαρδίζει τους Houthis στην Υεμένη. Μετά το σαουδαραβικό F-15S Strike Eagle το οποίο κατέπεσε στις 27 Μαρτίου στην θάλασσα εξαιτίας μηχανικής βλάβης κατά την διάρκεια αποστολής βομβαρδισμού στην Υεμένη και την απώλεια ενός Su-24M της Αεροπορίας του Σουδάν ακόμη ένα μαχητικό αυτή την φορά ένα F-16C Block 52+ της Αεροπορίας του Μαρόκο και ένα σαουδαραβικό ελικόπτερο ΑΗ-64A Apache κατέπεσαν κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων.

Το μαροκινό μαχητικό απογειώθηκε χτες το πρωί μαζί με ένα ακόμη αεροσκάφος από βάση στα ΗΑΕ. Το στίγμα του αεροσκάφους στα ραντάρ χάθηκε στις 06.00 το πρωί της Κυριακής και έκτοτε η τύχη του αεροσκάφους και του πιλότου αγνοείται.

Εκτός από το μαροκινό μαχητικό η συμμαχία έχασε επίσης και ένα επιθετικό ελικόπτερο τύπου ΑΗ-64A Apache των Ενόπλων Δυνάμεων της Σ. Αραβίας. Σύμφωνα με πληροφορίες το επιθετικό ελικόπτερο καταρρίφθηκε από μαχητές τοπικών φυλών της Υεμένης και το πλήρωμα του συνελήφθη.

Το σαουδαραβικό ελικόπτερο καταρρίφθηκε στην περιοχή της πόλης Saada, στην βόρεια Υεμένη σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με την Σ. Αραβία.

Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Μαΐου ένα ακόμη επιθετικό ελικόπτερο ΑΗ-64A Apache των Ενόπλων Δυνάμεων της Σ. Αραβίας χρειάστηκε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση σε σαουδαραβικό έδαφος.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.