Ένας «Άτλας» για τα DDG Arleigh Burke

Το τελευταίο διάστημα γίνεται λόγος για την απόκτηση δύο DDG Arleigh Burke από το πολεμικό ναυτικό. Στις 22 Νοεμβρίου η ηλεκτρονική έκδοση του ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ είχε αποκαλύψει ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να προχωρήσουν στην παραχώρηση. Συγκεκριμένα το άρθρο ανέφερε «οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, έχουν προσφέρει 2 αντιτορπιλικά Arleigh Burke, προφανώς Flight I/ΙΙ, χωρίς όμως να έχουμε ακριβείς πληροφορίες για τα πλοία που θα έχουν διαθέσιμα οι Αμερικανοί. Τα πλοία προσφέρονται όχι άνευ τιμήματος, σίγουρα όμως συμβολικού για το επίπεδο των πλοίων. Καθώς η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει πως χρήματα απλά … δεν υπάρχουν, οι Αμερικανοί έχουν προτείνει ταυτόχρονα την χρήση FMS, για την αξία των πλοίων αλλά και των όπλων τους.

Θεωρούμε δεδομένο πως δεν θα αποδεσμευτούν οι πύραυλοι Tomahawk, αλλά αναμφίβολα τα πλοία θα έρθουν με φορτίο SM-2. Τώρα, καθώς θα ακουστούν πολλά για το τίμημα, το οποίο θα είναι  χαμηλό, και θα καλύπτει, το πιθανότερο, μέρος απλά της αξίας των όπλων. Ουσιαστικά θα είναι μια επανάληψη της συμφωνίας για τα 70 ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior, που πήραμε πραγματικά τα “πάντα” μόνο με 44 εκ. ευρώ.»

Το viadiplomacy με άρθρο “Οι λόγοι που τα DDG Arleigh Burke θα ενταχθούν στο Πολεμικό Ναυτικό” είχε αναφέρει τους λόγους που κάνουν πολύ πιθανή την απόκτηση των πλοίων και οι οποίοι δεν έχουν να κάνουν καθαρά με επιχειρησιακές δυνατότητες.

Αν αποδικοποιηθούν οι συζητήσεις που κάνει η Ελληνοαμερικανική πλευρά το τελευταίο διάστημα, οι μικρές αποφάσεις για το Πολεμικό Ναυτικό και η δραστηριότητα επιχειρηματιών, κάτι μεγάλο ετοιμάζεται.

Και επειδή η επιτυχία έρχεται όταν η προετοιμασία συναντά την ευκαιρία, πριν λίγες ημέρες ο εφοπλιστής Παναγιώτης Λασκαρίδης, πρόεδρος του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη», παρέδωσε στο πολεμικό ναυτικό ένα πλοίο μήκους 70 μέτρων και εκτοπίσματος άνω των 3.000 τόνων, το οποίο προορίζεται για τον εν πλω ανεφοδιασμό με καύσιμα και εφόδια άλλων σκαφών για ανοιχτές θάλασσες.

Το όνομα του πλοίου, «Άτλας»,το οποίο είχε ναυπηγηθεί για εκτέλεση αποστολών υποστήριξης επιχειρήσεων πλατφορμών άντλησης πετρελαίου (Platform Support Vessel) στην ανοικτή θάλασσα, και η νέα διαμόρφωση του επιτρέπει να έχει έναν μεγάλο αριθμό αποστολών ειδικά στον θαλάσσιο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Στην περίπτωση που οι ΗΠΑ παραχωρήσουν τα DDG Arleigh Burke, το «Άτλας» θα είναι ζωτικό για την υποστήριξη τους

ViaDiplomacy Newsroom