Ένας Ισραηλινός Πρέσβης με Αραβική καταγωγή και Χριστιανός στο θρήσκευμα

Λίγο μετά την ανάληψη της νέας του θέσης ως πρεσβευτής του Ισραήλ στο Αζερμπαϊτζάν το 2018, ο νεαρός George Deek σε μια συζήτηση με έναν υπουργό της κυβέρνησης, άφησε τον Αζέρο αξιωματούχο μπερδεμένο.

Μετά τις αρχικές κουβέντες γνωριμίας, η συζήτηση στράφηκε στη βαθιά ριζωμένη παράδοση ανεκτικότητας των Αζέρων που επέτρεψε σε μια εβραϊκή κοινότητα να ανθίσει στη χώρα εδώ και αιώνες.

«Οι δύο κοινότητες μας πάνε πολύ πίσω», είπε ο Αζέρος ο υπουργός, αναφερόμενος στους Μουσουλμάνους και τους Εβραίους, οι οποίοι συνυπάρχουν ειρηνικά εδώ και πολύ καιρό στον Νότιο Καύκασο. «Αυτό είναι πολύ ιδιαίτερο», απάντησε ο πρέσβης, «αλλά ξέρατε ότι είμαι στην πραγματικότητα Άραβας;»

Σαστισμένος ο Αζέρος υπουργός προσπάθησε να καταλάβει και συνέχισε, «α, ναι, τότε εσύ κι εγώ είμαστε Μουσουλμάνοι…» διευκρίνισε.

Αλλά ο Ισραηλινός διπλωμάτης δεν είχε ακόμη τελειώσει. «Όχι, στην πραγματικότητα δεν είμαι μουσουλμάνος», είπε στον σαστισμένο αξιωματούχο. «Είμαι Χριστιανός».

«Ήταν πάρα πολύ για εκείνον», ανέφερε ο George Deek στον δημοσιογράφο Gadalia Guttentag σε μια πρόσφατη συνέντευξη. «Ένας Άραβας-Χριστιανός εμφανίστηκε ως πρεσβευτής του Ισραήλ στο Αζερμπαϊτζάν – δεν ήξερε πώς να το επεξεργαστεί».

Αν η ισραηλινή διπλωματία έχει να κάνει με την αφήγηση της περίπλοκης ιστορίας του Ισραήλ σε έναν κόσμο που σκέφτεται ασπρόμαυρα, η ύπαρξη του ίδιου του George Deek είναι η ‘εγχρωμη εκδοχή.

Μεγάλωσε στη μικτή εβραϊκή-χριστιανική-μουσουλμανική πόλη Yafo, ήταν ο μόνος Άραβας σε εβραϊκό γυμνάσιο, είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Radzyner στην Herzliya και σπούδασε επίσης στο Πανεπιστήμιο Georgetown στην Ουάσιγκτον, DC σε Fulbright Fellowship. Ένα κείμενο του George Deek όταν υπηρέτησε ως αναπληρωτής πρεσβευτής στη Νορβηγία κατά τον πόλεμο της Γάζας το 2014 ήταν συγκλονιστικό. Δημοσιευμένο σε ένα προοδευτικό αντι-ισραηλινό μέσο, η δική του ιστορία επιτυχίας μεγαλώνοντας σε μια χώρα που οι οικοδεσπότες την αναφέρουν ως «κράτος του απαρτχάιντ», έδωσε στο Ισραήλ την δυνατότητα να ακουστεί.

«Θα σας σοκάρω», είπε στο κοινό στο Όσλο, σε μια ομιλία που χαιρετίστηκε ως μια από τις καλύτερες που εκφωνήθηκε ποτέ από Ισραηλινό διπλωμάτη. «Η ύπαρξη ενός εβραϊκού κράτους είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντική για μένα – έναν Άραβα Χριστιανό – όπως είναι για κάθε Ισραηλινό Εβραίο. Η απλή αλήθεια είναι ότι μια Μέση Ανατολή που δεν έχει χώρο για ένα εβραϊκό κράτος είναι μια Μέση Ανατολή που δεν έχει χώρο για κανέναν διαφορετικό».

Για τη θητεία του στο Αζερμπαϊτζάν

«Το Αζερμπαϊτζάν είναι η μεγαλύτερη αποτυχία του Ιράν. Εδώ έχετε μια μικρή, μουσουλμανική-σιιτική γειτονική χώρα, η οποία θα πρέπει να είναι το τέλειο μέρος για την εξαγωγή της ισλαμικής επανάστασης», εξηγεί. «Αντίθετα, το Αζερμπαϊτζάν είναι μια κοσμική χώρα όπου οι Εβραίοι ζουν ειρηνικά δίπλα-δίπλα με τους μουσουλμάνους γείτονές τους, οι γυναίκες χειραφετούνται και το αλκοόλ επιτρέπεται.»

«Και τώρα, καθώς το Ιράν προσπάθησε να εκφοβίσει το Αζερμπαϊτζάν για να κόψει τους δεσμούς του με το Ισραήλ, οι Αζέροι απάντησαν αποφαστιστικλα: Όχι. Επειδή ξέρουν ότι το Ιράν θέλει να μετατρέψει το Αζερμπαϊτζάν σε ένα αποτυχημένο δορυφορικό κράτος, όπως έκανε με τόσους πολλούς δικούς μας γείτονες — Λίβανος, Συρία και πολλά άλλα».

Διαβάστε όλη την ιστορία του George Deek εδώ

ViaDiplomacy Newsroom