Ένας Κουφοντίνας επισκιάζει την καλύτερη χρονιά για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Οι Αμερικανοί δεν είναι πλέον μόνο εξοργισμένοι με την υπόθεση του Κουφοντίνα, αλλά και έντονα προβληματισμένοι με την στάση της Ελληνικής κυβέρνησης.

Η προκλητική βόλτα του Κουφοντίνα στο κέντρο της Αθήνας μόλις λίγα μέτρα από τα σημεία των θυμάτων του, μόνο τυχαία δεν ήταν. Ο δολοφόνος της 17 Νοέμβρη χλεύασε όχι μόνο τα θύματα αλλά και το συναίσθημα εκατομμυρίων Ελλήνων, οι οποίοι ανατρίχιασαν στο θέαμα αυτό.

Μάλιστα ο αρχιεκτελεστής της οργάνωσης συνοδευόταν από μέλος του Ρουβίκωνα σε μια κίνηση που μετατρέπει την “Ακτιβιστική Οργάνωση” σε συνομιλητές αμετανόητων τρομοκρατών.

Αυτοί οι συμβολισμοί είναι που έχουν προβληματίσει τους Αμερικανούς, οι οποίοι βλέπουν να έχουν συνομιλητές στην Ελλάδα (κυβερνών κόμμα) οι οποίοι κλείνουν το μάτι σε τρομοκράτες και εκτελεστές.

Οι Αμερικανοί έχουν εκτεθεί με την Συμφωνία των Πρεσπών βλέποντας την Ελληνική κυβέρνηση να δημιουργεί ένα περιεχόμενο στην Συμφωνία με καθαρά κριτήρια το κομματικό τους κοινό, αφού πρώτα είχαν φροντίσει να δημιουργηθούν όλες οι συνθήκες για την υπογραφή της.

Ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ,  είναι ο βασικός πυλώνας της Αμερικανικής πολιτικής στην Ελλάδα. Η περιηγήσεις του στην Ελλάδα θέλουν να περάσουν την εικόνα ότι η χώρα είναι τόσο ασφαλής όπου ο Αμερικανός Πρέσβης κινείται χωρίς προβλήματα στην επικράτεια.

Και από την άλλη, οι ομοεθνείς του βλέπουν τον δολοφόνο ενός Αμερικανού να κινείται ελεύθερα χλευάζοντας επικοινωνιακά τόσο τους ίδιους, όσο και τους Έλληνες

Είναι βέβαιο όμως πως οι ΗΠΑ δεν θα αφήσουν σε καμιά περίπτωση να εκτεθούν στην εικόνα που περνάνε προς τον υπόλοιπο κόσμο. Μια χώρα ασφαλή όπου επενδύει στην Ενέργεια και την Οικονομία πέρα από την στρατιωτική συνεργασία.

ViaDiplomacy Newsroom