Ενδιαφέρουσα δυναμική στις σχέσεις Ισραήλ-Ρωσίας

ΤΟ Ισραήλ έχει αναστείλει την στρατιωτική-τεχνολογική συνεργασία με την Ουκρανία, όπως έκανε και στην περίπτωση της Γεωργίας το 2008. Δεν πρόκειται να διαλέξει πλευρά. Οι εβραίοι δεν φιλοδοξούν να έχουν το ρόλο του διαιτητή στη διαμάχη της Ρωσίας με τους Ουκρανούς ή τους Γεωργιανούς, και το εβραϊκό κράτος δεν πρόκειται να χρησιμεύσει ως μέσο για την αντί-ρωσική πολιτική των ΗΠΑ. Για ποιο λόγο;

Ο Obama δεν συμπαθεί τον Putin, λόγος ο οποίος ήταν αρκετός για αυτόν να ξεκινήσει τον Ψυχρό Πόλεμο, αλλά δεν είναι οι Ρώσοι που κόβουν τα κεφάλια Αμερικανών. Αυτό το κάνουν Ισλαμιστές μαχητές που χρηματοδοτούνται από το Κατάρ, μια χώρα που έχει τόσο πολλούς δεσμούς με τον Αμερικανό πρόεδρο. Αλλά ο Obama δεν συμπαθεί ούτε τον Netanyahu. Και δεν συμπαθεί το Ισραήλ, σε αντίθεση με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και τους αναρίθμητους κλώνους της.

Ο ίδιος αποκήρυξε όλες τις υποχρεώσεις των προκατόχων του να συνεργαστεί με το Ισραήλ εναντίον του Ιράν. Ήταν η δική του πίεση μαζί με την άρνηση προμήθειας του Ισραήλ με πυρομαχικά και καύσιμα αεροσκαφών που εξασφάλισαν την επιβίωση της Hamas. Με τέτοιους συμμάχους, δεν θα πρέπει το Ισραήλ να αρχίσει να αναζητά εναλλακτικούς εταίρους;

Τα ταξίδια μεταξύ Ισραήλ και Ρωσίας γίνονται χωρίς visa. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ρωσσόφονοι από την πρώην Σοβιετική Ένωση ζουν στο Ισραήλ. Χιλιάδες Ισραηλινοί εργάζονται στην Ρωσία. Πολλοί Ρώσοι έχουν φίλους και συγγενείς στο Ισραήλ. Η μισή ισραηλινή κυβέρνηση και ένας μεγάλος αριθμός μελών της Knesset μιλούν ρωσικά. Τα ρωσικά είναι γλώσσα που συναντάει κανείς στον ισραηλινό κλάδο υψηλής τεχνολογίας, στην επιστήμη και στην ακαδημαϊκή κοινότητα και ασφαλώς, στο στρατό.

Ο όγκος των ρωσό-ισραηλινών εμπορικών συναλλαγών ανέρχεται σε κάτι περισσότερο των 3 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, οι κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας και τα ρωσικά αντίποινα επιτρέπουν την επέκταση του ρωσικού εμπορίου με το Ισραήλ. Αυτό το χρόνο οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών του Ισραήλ στη Ρωσία, θα τριπλασιαστούν: εκτός από αυτό, σε αντίθεση με την ΕΕ, η Ρωσία δεν περιορίζει τις ισραηλινές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων από την Ιουδαία, τη Σαμάρεια και τα Υψίπεδα του Γκολάν.

Υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για τεχνολογική συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ και της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας στην στρατιωτική σφαίρα. Μέχρι στιγμής, πιθανά projects έχουν μονίμως ακυρωθεί από τις ΗΠΑ, αλλά οι πολιτικές του Obama υπονόμευσαν πολλά από τα επιτεύγματα των προκατόχων του αναφορικά με τον έλεγχο του ισραηλινού στρατιωτικού βιομηχανικού συμπλέγματος.

Οι προσωπικές σχέσεις των πολιτικών παίζουν έναν μεγαλύτερο ρόλο για τις χώρες από ό,τι πιστεύεται γενικά. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ισραηλινοί ηγέτες έχουν πολύ καλύτερες εργασιακές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο παρά με την αμερικανική κυβέρνηση. Οι επισκέψεις του Netanyahu στη Ρωσία λαμβάνουν χώρα σε μια πολύ πιο ζεστή ατμόσφαιρα από ό,τι οι επισκέψεις του στις ΗΠΑ. Ίσως να προκύπτει από το γεγονός ότι η Ρωσία πολεμάει τον ίδιο εχθρό με το Ισραήλ. Και το κάνει στο δικό του έδαφος.

Θεωρητικά, και οι ΗΠΑ επίσης διεξάγουν έναν πόλεμο εναντίον του ριζοσπαστικού Ισλάμ. Αλλά οι Ισραηλινοί θεωρούν ότι η τωρινή κυβέρνηση έχει στην πραγματικότητα χάσει τον πόλεμο, απομονωμένη από το πεδίο μάχης, και προσπαθεί να συνάψει μια συμφωνία με τον εχθρό εις βάρος του Ισραήλ. Οι πομπώδεις δηλώσεις του Obama για τον πόλεμο εναντίον του ISIS, απλώς υπογραμμίζουν το γεγονός αυτό.

Κατά συνέπεια, το Ισραήλ θα διατηρήσει τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, αλλά θα συνεχίσει επίσης να αναπτύσσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, ανεξαρτήτως του ποια μετά-σοβιετική χώρα θα γίνει το επόμενο πεδίο δοκιμών για άλλη μία στρατηγική εκδημοκρατισμού του State Department. Η Μόσχα το καταλαβαίνει αυτό σε κάθε επίπεδο, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της επιλογής του Ισραήλ να μην συμμετάσχει την ψηφοφορία του ΟΗΕ για την αμερικανική εκδοχή του ψηφίσματος για την Ουκρανία, κάτι που σαφώς καταδεικνύει την ουδετερότητά της.

ViaDiplomacy Newsroom