Ενεργειακή διπλωματία Πούτιν-Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας συνάντησε τον τούρκο ομόλογό του στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν στο περιθώριο της τελετής για την έναρξη των πρώτων «Ευρωπαϊκών Αγώνων». Η διαπραγμάτευση έγινε «κεκλεισμένων των θυρών « και, όπως έγινε γνωστό, για τη ρωσική πλευρά συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και Ενέργειας, Αλεξάντρ Νόβακ, καθώς και ο πρόεδρος του Ομίλου ΓΚΑΖΠΡΟΜ Αλεξέι Μίλερ .
Κύρια θέματα συζήτησης ήταν η ενεργειακή συνεργασία, οι προοπτικές κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου, αλλά και η κατασκευή πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ρωσική τεχνολογία στη νότια Τουρκία. Σύμφωνα με το δίκτυο RBC η αυστριακή εταιρία ΟΜΥ προτίθεται να συμμετάσχει στην κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου. Ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι ο Αλεξέι Μίλερ έχει ήδη προχωρήσει σε επαφές με εμπειρογνώμονες και αύριο πρόκειται να ενημερώσει τον πρόεδρο Πούτιν για τα αποτελέσματα των επαφών του.

Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα έχει εκφράσει τη θετική της στάση για την κατασκευή του ελληνικού τμήματος του αγωγού. Την ερχόμενη εβδομάδα, στο οικονομικό φόρουμ της Αγ.Πετρούπολης όπου θα παραβρεθεί πολυμελής ελληνική κυβερνητική και επιχειρηματική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, πρόκειται να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με τη ρωσική πλευρά, το οποίο θα ανοίγει το δρόμο για την κατασκευή του ελληνικού τμήματος του αγωγού.

ViaDiplomacy Newsroom