Ενισχύονται οι σίνο-ρωσικές σχέσεις και ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης

O πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να επισκεφθεί Ρωσία, Καζακστάν και Λευκορωσία, στο πλαίσιο ενίσχυσης των συμμαχιών της χώρας του με τη Μόσχα και τις πρώην σοβιετικές επαρχίες. Ο πρόεδρος Σι σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών θα ταξιδέψει πρώτα στο Καζακστάν στις 7 Μαΐου και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Ρωσία, όπου θα παραστεί στις τελετές στις 9 Μαΐου στη Μόσχα με αφορμή την 70η επέτειο από τη λήξη του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη και την επόμενη θα ταξιδέψει στη Λευκορωσία.

Ο κινέζος πρόεδρος Σι έχει αναπτύξει σύμφωνα με αναλυτές μια στενή σχέση με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δύο δυνάμεις μόνιμα κράτη- μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μοιράζονται παρόμοιες θέσεις για αμφιλεγόμενα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων και του εμφυλίου της Συρίας και την στάση τους υπέρ του προέδρου Μπασάρ Άσαντ. Την περασμένη εβδομάδα, η Κίνα ανακοίνωσε ότι το πολεμικό ναυτικό των δύο χωρών θα πραγματοποιήσει για πρώτη φορά κοινές ασκήσεις τους στη Μεσόγειο Θάλασσα αυτό το μήνα.

Ρωσία και Κίνα ηγούνται του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) για να περιορίσουν την αμερικάνικη παρουσία στην Κεντρική Ασία και η συμμαχία ετοιμάζεται να διευρυνθεί με νέα κράτη στην σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου στην Ufa. Ινδία και Πακιστάν ως επίσημα κράτη- μέλη), Συρία και Τουρκία ( καθεστώς κράτους – παρατηρητή και ισότιμου συνομιλητή, αντίστοιχα), Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία (καθεστώς κράτους -παρατηρητή).

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.