Ενισχύει τους δεσμούς με την Νότια Κορέα η Αυστραλία – Προμήθεια στρατιωτικού υλικού αξίας 717 εκατομμυρίων δολαρίων

Η Αυστραλία υπέγραψε αμυντική συμφωνία 1 δισεκατομμυρίου Αυστραλίας (716,5 εκατομμύρια δολάρια) με τη Νότια Κορέα τη Δευτέρα, ενισχύοντας τις προσπάθειες της Σεούλ να αυξήσει τις στρατιωτικές της εξαγωγές. Σύμφωνα με τους όρους της αμυντικής συμφωνίας, η νοτιοκορεάτικη αμυντική εταιρεία Hanwha Corp θα κατασκευάσει 30 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα και 15 τεθωρακισμένα οχήματα ανεφοδιασμού πυρομαχικών για την Αυστραλία.

«Είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της αμυντικής βιομηχανίας για την Αυστραλία καθώς συνεχίζουμε να αυξάνουμε τις δυνατότητές μας και η Νότια Κορέα είναι ένας σημαντικός εταίρος σε αυτό το ταξίδι», δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ ​​Μόρισον σε δήλωση στους δημοσιογράφους στην Καμπέρα.

Η συμφωνία τοποθετεί τη Hanwha ως πρωτοπόρο για το προγραμματισμένο συμβόλαιο 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας για την κατασκευή οχημάτων μάχης πεζικού για τον στρατό της.

Οι μετοχές της Hanwha αυξήθηκαν κατά 3 τοις εκατό μετά την ανακοίνωση.

Ενώ η αμυντική συμφωνία είναι ήταν πρώτη στην αντζέντα του Προέδρου της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν στην Αυστραλία, και οι δύο χώρες δήλωσαν ότι συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν στενά για να διασφαλίσουν τις προμήθειες αυστραλιανών εξαγωγών κρίσιμων ορυκτών για τον τεχνολογικό τομέα της Νότιας Κορέας.

Η Νότια Κορέα χρειάζεται κρίσιμα ορυκτά, καθώς έχει δεσμευτεί να γίνει μια παγκόσμια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην παραγωγή μπαταριών έως το 2030 ως μέρος του σχεδίου της να είναι ουδέτερη από άνθρακα έως το 2050.

Η Αυστραλία προμηθεύει περίπου το 40 τοις εκατό των κρίσιμων εισαγωγών ορυκτών της Νότιας Κορέας, που είναι ζωτικής σημασίας για πολλά από τα εξαρτήματα χρειάζεται για να οδηγήσουν τις οικονομίες του κόσμου σε καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

(πηγή: reuters)

ViaDiplomacy Newsroom