Ενόχληση των Τούρκων από την Αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη

«Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι πιο διαφανείς στις ασκήσεις τους με την Ελλάδα για να διατηρήσουν τη σχέση τους με την Τουρκία». Με αυτή την πρόταση ξεκινάει άρθρο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του (κρατικού) τουρκικού δικτύου TRT, υπονοώντας ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα «υπογείως».

Στο ίδιο ίδιο άρθρο ο συντάκτης του άρθρου αφού αναφέρεται στην επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα τον περασμένο Οκτώβριο και στα όσα συμφωνήθηκαν τότε  στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας, θυμίζει τις επικριτικές δηλώσεις του  επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας για τις κινήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και έπειτα περιγράφει τις αμερικανικές κινήσεις στην πρόσφατη κλιμάκωση που πυροδότησε η έκδοση της Navtex .

«Το Πεντάγωνο ενεργοποίησε τη χρήση των στρατιωτικών βάσεων και εγκαταστάσεων στην Αλεξανδρούπολη, μόλις 30 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα», τονίζει

Και παρότι μόνο το ΝΑΤΟ θεωρητικά μπορεί να χρησιμοποιεί αυτές τις βάσεις, ακούστηκε ότι τα αμερικανικά πλοία έφεραν ακόμη και ελληνικές και βυζαντινές σημαίες  καθώς πλησίαζαν το λιμάνι, αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου με ελαφρά δυσπιστία για το εάν η είδηση αυτή ( που σημειωτέον έχει ήδη επισημανθεί ως fake news) ήταν όντως ψευδής.  

Αναφερόμενος στη βάση της Αλεξανδρούπολης, ο συντάκτης την ερμηνεύει ως απόπειρα των ΗΠΑ να  δημιουργήσουν μία εναλλακτική στις αντίστοιχες της Τουρκίας, ενώ από το στόχαστρό του δεν ξεφεύγουν ούτε οι δηλώσεις του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ και η τοποθέτησή του ότι τα ελληνικά  νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Διαβάστε επίσης: Αλεξανδρούπολη: Η αντιπαράθεση στην Ανατολική Ευρώπη αποκτά την δική της Καζαμπλάνκα

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2019

Ο συντάκτης επικαλείται δηλώσεις του Hasan Ozkan (του ερευνητικού κέντρου στρατηγικής Rumelia Balkan Strategic Research Center) ο  οποίος χαρακτηρίζει την βάση τςη Αλεξανδρούπολης ως κείμενη ενάντια στη Συνθήκη τςη Λωζάνης, καθώς «βρίσκεται με΄σα στη ζώνη ρτων 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα που πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένη».

Επαναλαμβάνει δε τα περί παραβίασης του δικαιώματος τη αατυτοδιάθεσης των «Τούρκων» της Δυτικής Θράκης γεγονός που επιδεικνύει ασέβεια στη Συνθήκη  κλπ. 

Καταλήγει δε ότι η βάση στην Αλεξανδρούπολη μπορεί να ζημιώσει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, καλώντας τις ΗΠΑ να είναι περισσότερο ανοιχτές και διαφανείς σε κάθε άσκηση που διεξάγουν με την Ελλάδα, ιδιαίτερα στην Αλεξανδρούπολη, ως συνιστά ένα σημαντικό βήμα να μην επιδεινώνονται  οι σχέσεις  της Ουάσινγκτον με την Τουρκία.

ViaDiplomacy Newsroom