Εντείνονται οι πολυεθνικές προσπάθειες για την ανεύρεση του υποβρυχίου ARA San Juan (S-42)

Ακόμη μια μέρα πέρασε χωρίς να προκύψουν σοβαρές ενδείξεις για την τύχη του υποβρυχίου ARA San Juan (S-42) τύπου TR-1700 του Ναυτικού της Αργεντινής.

Αν και το Σάββατο 18 Νοεμβρίου υπήρξαν πληροφορίες για 7 απόπειρες επικοινωνίας με βάσεις του Ναυτικού μέσω δορυφόρου, οι οποίες αποδόθηκαν στο υποβρύχιο ARA San Juan (S-42) ανώτατος αξιωματικός του Ναυτικού της Αργεντινής δήλωσε την Κυριακή 19 Νοεμβρίου ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι η προέλευση των μηνυμάτων.

Σύμφωνα με το Ναυτικό της Αργεντινής οι 7 απόπειρες επικοινωνίας με δορυφορικό τηλέφωνο πραγματοποιήθηκαν το πρωί του Σαββάτου μεταξύ  10:52 και 15:42 τοπική ώρα. Για την επεξεργασία των μηνυμάτων αυτών η κυβέρνηση της Αργεντινής συνεργάζεται με εταιρεία που ειδικεύεται στην επεξεργασία αυτού του είδους της επικοινωνίας, ώστε να εντοπιστεί η πηγή τους.

Το υποβρύχιο ARA San Juan (S-42) ταξίδευε από το λιμάνι του Ushuaia με προορισμό το ναύσταθμο του Ναυτικού της Αργεντινής στο Mar del Plata νότια του Buenos Aires όπου βρίσκεται και η βάση των υποβρυχίων.

Η τελευταία φορά που το υποβρύχιο επικοινώνησε με την βάση του ήταν την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου όταν ταξίδευε προς βορρά σε απόσταση 370 χλμ νοτιοανατολικά του κόλπου San Jorge.

Σύμφωνα όμως με το International Submarine Escape and Rescue Liaison Office (ISMERLO), το υποβρύχιο το Σάββατο 18 Νοεμβρίου βρισκόταν σε απόσταση 300 χλμ ανατολικά από την πόλη Puerto Madryn σε βάθος 70 μέτρων. Η πληροφορία αυτή δεν έχει μέχρι και την Κυριακή 19 Νοεμβρίου επιβεβαιωθεί.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε αντιληπτό ότι το υποβρύχιο αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα το Ναυτικό της Αργεντινής έστειλε στην περιοχή όπου είχε καταγραφεί το τελευταίο στίγμα του ARA San Juan (S-42) μια φρεγάτα την ARA Sarandí (D-13), δύο κορβέτες την ARA Rosales (P-42) και την ARA Drummond (P-31) και δύο αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας.

Σύμφωνα με το Ναυτικό της Αργεντινής το 80% της περιοχής που είχε οριοθετηθεί για τις έρευνες έχει ελεγχθεί χωρίς αποτέλεσμα.

Εκτός από τα παραπάνω πλοία το Ναυτικό της Αργεντινής έχει στείλει στην περιοχή των ερευνών τα πλοία ARA Robinson (P-45), ARA Spiro (P-43) ARA Patagonia (B-1) ARA La Argentina (D-11) ARA Bahía San Blas, το Εθνικό Κέντρο Ερευνών της Αργεντινής έστειλε τα πλοία ARA Austral (Q-21) και ARA Puerto Deseado (Q-20).

Μαζί με τα πλοία και τα αεροσκάφη της Αργεντινής στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συμμετέχουν από την Κυριακή ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας του Αμερικανικού Ναυτικού P8-A Poseidon και ένα αεροσκάφος P-3 της NASA με ειδικό εξοπλισμό.

Ακόμη ένα P8-A Poseidon θα αφιχθεί στην Αργεντινή την Δευτέρα, ενώ το βρετανικό ερευνητικό πλοίο HMS Protector συμμετέχει επίσης στις έρευνες με ένα βρετανικό C-130 να έχει προσφερθεί για συμμετοχή στις έρευνες από το Λονδίνο.

Βοήθεια για την πραγματοποίηση των ερευνών έχουν προσφέρει η Χιλή, η Βραζιλία και η Ουρουγουάη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ναυτικό της Αργεντινής κράτησε μυστική την εξαφάνιση του υποβρυχίου για δύο ημέρες μέχρι και την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου. Το γεγονός αποκαλύφθηκε από συγγενείς του πληρώματος που έβλεπαν να καθυστερεί η άφιξη του πλοίου στο ναύσταθμο.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.