Εντολές εμπλοκής απο Νταβούτογλου έλαβε ο τουρκικός στόλος στη νοτιανατολική Μεσόγειο

Εντολές για τους κανόνες εμπλοκής έχουν λάβει τα τουρκικά πολεμικά πλοία που επιχειρούν αυτή την περίοδο στην νοτιοανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με τον Αρχηγό του τουρκικού Ναυτικού Ναύαρχο Μπουλέντ Μποστάνογλου. Όπως δήλωσε ο τούρκος Ναύαρχος οι εντολές που αποτελούν αναμφισβήτητα κλιμάκωση εκ μέρους της Τουρκίας προήλθαν από το γραφείο του πρωθυπουργού της χώρας Νταβούτογλου.

Αυτή την περίοδο στην νοτιοανατολική Μεσόγειο συμμετέχουν στην άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου «Mavi Balina-2014», οι τουρκικές φρεγάτες Gökçeada (F-494), Gediz (F-495) και Göksu (F-497), κλάσης O.H.Perry, οι κορβέτες Heybeliada (F-511) και Büyükada (F-512) κλάσης Ada, την φρεγάτα Kemalreis F-247, κλάσης Barbaros (τύπου MEKO 200 TN Track II-B), τα υποβρύχια Atılay (S-347) και Batıray (S-349), κλάσης Atilay (Type 209/1200), το υποβρύχιο Anafartalar (S-356), κλάσης Preveze (Type 209Τ1/1400) το υποβρύχιο Çanakkale (S-358) κλάσης Gur (Type 209Τ2/1400), καθώς και ένα πλοίο ανεφοδιασμού στόλου Yarbay Kudret Güngör (A-595). Αξίζει να σημειωθεί ότι στην συγκεκριμένη άσκηση οι Τούρκοι πρόκειται να δοκιμάσουν το εγχώριας ανάπτυξης και κατασκευής σόναρ τύπου TBT-01 Yakamoz το οποίο εξοπλίζει τις κορβέτες Heybeliada (F-511) και Büyükada (F-512).

Η εν λόγω άσκηση διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από το τουρκικό Ναυτικό και σε αυτή συμμετέχουν πλοία από τις ΗΠΑ την Βρετανία, τη Γερμανία, την Ισπανία, τον Καναδά και το Πακιστάν. Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το τι θα γίνει αν τα πλοία του τουρκικού Ναυτικού συναντηθούν στη Μεσόγειο με πλοία της Ελλάδας ή του Ισραήλ, ο Ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου δήλωσε ότι «θα κινηθούμε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής που μας έχουν δοθεί. Οι κανόνες εμπλοκής έχουν παραδοθεί από το γραφείο του πρωθυπουργού στο γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων κι από εκεί στο γενικό επιτελείο ναυτικού. Οι δυνάμεις μας θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στην περιοχή για την επίγνωση κατάστασης».

Οι κανόνες εμπλοκής του τουρκικού Ναυτικού έχουν ουσιαστικά μεταβληθεί από τον Ιούνιο ο του 2012 με εντολή του τότε πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την ένταση με τη Συρία. Ο Ερντογάν είχε δηλώσει τότε ότι «κάθε στρατιωτικό στοιχείο που θα προσεγγίζει τα σύνορα της Τουρκίας με τρόπο που θα συνιστά κίνδυνο ασφάλειας, θα αξιολογείται ως απειλή και θα αντιμετωπίζεται ως στρατιωτικός στόχος». Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τα παραπάνω τουρκικά πλοία στην ευρύτερη περιοχή πλέει η φρεγάτα Gelibolu (F-493) κλάσης O.H.Perry και η πυραυλάκατος Zipkin (P-336) κλάσης Kilic II.

Τι σημαίνει για τις χώρες της περιοχής

Αναμφίβολα η παρουσία μίας τόσο ισχυρής τουρκικής ναυτικής δύναμης στην περιοχή αποτελούμενη από 5 φρεγάτες, 2 κορβέτες, 4 υποβρύχια και μία πυραυλάκατο, δεν αφήνει αδιάφορο πρωτίστως το Ισραήλ. Όμως όσο και αν η Τουρκία επιλέγει τους “λεονταρισμούς” με την βαρύγδουπες ανακοινώσεις αυτού του είδους το μόνο βέβαιο είναι ότι ακόμη και μία τέτοια ναυτική δύναμη εαν και εφόσον πλησιάσει την ΑΟΖ του Ισραήλ είναι ευάλωτη απέναντι στην ισραηλινή Αεροπορία.

Όσον αφορά τα πλοία που πρόκειται να στείλει το Πολεμικό Ναυτικό στην περιοχή, αυτά πρωτίστως συμμετέχουν σε διεθνείς αποστολές οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να “αναμετρηθούν” κάπου στην νοτιοανατολική Μεσόγειο με την τουρκική αρμάδα, εκτός εαν οι Τούρκοι διαπράξουν το αδιανόητο δηλ. να πλήξουν το πλωτό γεωτρύπανο SAIPEM 10000 που πραγματοποιεί εργασίες στο κοίτασμα Ονασαγόρας.

Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα και η Κύπρος δεν θα είναι μόνες διότι μία πράξη σαν και αυτή θα καταδικαζόταν απο την διεθνή κοινότητα ως πειρατική με ότι αυτό θα μπορούσε αργότερα να σημαίνει για τη διεθνή θέση της Τουρκίας.Η θέση της Τουρκίας είναι ήδη επιβαρυμένη από την ενεργή και εμφανή υποστήριξή της προς την ισλαμική εξτρεμιστική οργάνωση ΙSIS και μια επιθετική ενέργεια σαν και αυτή θα εδραίωνε στη διεθνή κοινότητα την αντίληψη ότι η Τουρκία είναι αναθεωρητική περιφερειακή δύναμη η οποία λειτουργεί αποσταθεροποιητικά στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής – όπως αποδείχτηκε από τη συγκεκαλυμμένη εμπλοκή της στη Λωρίδα της Γάζας, στην πολιτική αντιπαράθεση της Αιγύπτου καθώς και στη δράση της στη χερσόνησο του Σινά (ο ίδιος ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σισί το αποκάλυψε σε διάγγελμα του στον αιγυπτιακό λαό). Η Τουρκία προσπαθεί να μετατραπεί σε χωροφύλακα – επιτηρητή του γεωπολιτικού του οικοδομήματος της νοτιανατολικής Μεσογείου πουλώντας τις υπηρεσίες και την επιρροή της στις ΕΕ και στις ΗΠΑ με ανταλλάγματα που θα προκύψουν ανάλογα με την περίπτωση.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.