Επέκταση της χρήσης της ναυτικής βάσης της Ταρτούς από το Ρωσικό Ναυτικό για 49+25 χρόνια

Την επέκταση της συμφωνίας παραχώρησης τμήματος του λιμανιού της Ταρτούς στο Ρωσικό Ναυτικό αποφάσισε η Δαμασκός.

Η νέα συμφωνία έχει διάρκεια 49 έτη με δυνατότητα επέκτασης για ακόμη 29 ετών και περιλαμβάνει την περεταίρω επέκταση των χώρων της Ρωσικής Ναυτικής βάσης στο λιμάνι της Ταρτούς αφού ουσιαστικά αποτελεί την μόνη βάση των Ρωσικών Ναυτικών δυνάμεων στην Μεσόγειο και εξυπηρετεί τις επιχειρήσεις του Ρωσικού Ναυτικού στην Μεσόγειο, στην Ερυθρά θάλασσα και στην Αραβική θάλασσα όπου πραγματοποιούνται περιπολίες κατά των πειρατών.

Η Ρωσική Ναυτική βάση καθώς και το προσωπικό που θα βρίσκεται σε αυτή θα απολαμβάνει πλήρη ασυλία από τις αρχές του Συριακού κράτους.

Η ναυτική βάση μπορεί να εξυπηρετήσει μέχρι και 11 πολεμικά πλοία του Ρωσικού Ναυτικού ακόμη και σκάφη τα οποία διαθέτουν πυρηνικά όπλα ή πυρηνικούς αντιδραστήρες υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι θα έχει δημιουργηθεί η απαραίτητη υποδομή και οργάνωση.

Επιπλέον οι Ρωσικές Δυνάμεις θα μπορούν να μεταφέρουν στην βάση μέσω του Συριακού εδάφους υλικό πυρομαχικά προσωπικό και λοιπό υλικό.

Ανάλογη συμφωνία υπέγραψε η Ρωσία με την Δαμασκό για την χρήση της αεροπορικής βάσης Hmeymim η οποία βρίσκεται πλησίον της πόλης Λατάκεια για 49 χρόνια με δυνατότητα επέκταση της χρήσης της για ακόμη 29 έτη.

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.