Επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ φέρνει ο διαγωνισμός εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη

Μετά την Κύπρο και η Ελλάδα ξεκινά την μεγάλη της προσπάθεια για την ανεύρεση φυσικού αερίου και πετρελαίου στην ελληνική ΑΟΖ μεσα στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο με την δημοσίευση στην εφημερίδα της ΕΕ της ανακοίνωσης των σχετικών διαγωνισμών. Ο ελληνικός διαγωνισμός περιλαμβάνει 20 οικόπεδα το κάθε ένα έκτασης από 1.801 έως 9.543 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η προθεσμία για την υποβολή των προτάσεων του εν λόγω διαγωνισμού είναι ο Μάιος του 2015, ενώ όπως σημειώνεται για την αποφυγή περαιτέρω προβλημάτων ο προσδιορισμός των εξωτερικών ορίων των περιοχών που προσφέρονται για έρευνα έγινε με βάση την αρχή της μέσης γραμμής από τις ακτές των γειτονικών κρατών δηλ. Αλβανίας, Αιγύπτου, Λιβύης και Ιταλίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον ηγετικών ενεργειακών εταιρειών για τα ελληνικά θαλάσσια τεμάχια είναι μεγάλο και αναμένεται να εκδηλωθεί τους επόμενους μήνες.

Παράλληλα με το συγκεκριμένο διαγωνισμό σε φάση υλοποίησης εισέρχεται και η υποβολή των αιτήσεων ενδιαφέροντος ενεργειακών εταιρειών για τις περιοχές Άρτας-Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και της βορειοδυτικής Πελοποννήσου. Ο σχετικός διαγωνισμός δημοσιεύτηκε στις 5 Νοεμβρίου και η καταληκτική ημερομηνία είναι η 6η Φεβρουαρίου 2015 με την ιταλική εταιρεία Enel και την ελληνική Energean Oil & Gas να έχουν εκδηλώσει ήδη το ενδιαφέρον τους.

Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική ενεργειακή εταιρεία έχει αναλάβει ήδη την εκμετάλλευση άλλου “Οικοπέδου” στην περιοχή των Ιωαννίνων, αναλαμβάνοντας την επένδυση σημαντικών κεφαλαίων για την πραγματοποίηση των σχετικών εργασιών. Ουσιαστικά το 2015 αποτελεί μία χρονιά ραγδαίων εξελίξεων στον τομέα της ενέργειας για την Ελλάδα αφού μέχρι το τέλος της χρονιάς εκτιμάται ότι θα έχουν αναδειχτεί οι αρχικοί νικητές τουλάχιστον του διαγωνισμού που αφορά τις περιοχές Άρτας-Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και της βορειοδυτικής Πελοποννήσου.

Οι διαγωνισμοί αυτοί έρχονται ως φυσική συνέχεια των δραστηριοτήτων για την οριοθέτηση της ελληνικής και αιγυπτιακής ΑΟΖ και την επιλογή της Ελλάδας να υιοθετήσει την αρχή της μέσης γραμμής για τον προσδιορισμό των ορίων της ΑΟΖ ως την πλέον ενδεδειγμένη λύση για την ανεμπόδιστη έναρξη της διαδικασίας για την πραγματοποίηση των ερευνών στις περιοχές που αναφέρθηκαν κερδίζοντας έτσι χρόνο μέχρι την τελική διευθέτηση των όποιων ζητημάτων υπάρχουν με την Λιβύη και την επηρεαζόμενη από την Άγκυρα κυβέρνηση της Αλβανίας.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι την περίοδο 2015-2016 θα αποτελέσει την πρώτη χρονιά που σημαντικά κεφάλαια θα δαπανηθούν για την πραγματοποίηση των πρώτων νέων γεωτρήσεων σε ανεξερεύνητες περιοχές στην Ελλάδα. Αναλυτικότερα το 2016 κι εφόσον επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη για την ύπαρξη κοιτάσματος 3 -5 εκ. βαρελιών στην θαλάσσια περιοχή του Κατακόλου θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση από την ελληνική εταιρεία Energean Oil & Gas και την βρετανική Trajan Oil, η οποία μπορεί να δώσει παραγωγή πετρελαίου εντός του 2017. Η γεώτρηση θα γίνει από εγκατάσταση στην ξηρά ακολουθώντας την τεχνική της παράλληλης γεώτρησης επιταχύνοντας την διαδικασία.

Όσον αφορά τα οικόπεδα στην περιοχη των Ιωαννίνων η πρώτη ερευνητική γεώτρηση τοποθετείται χρονικά στο 2019 και η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το 2021.Ακολουθεί ο Πατραϊκός κόλπος με την κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων, με την Ιρλανδική Petroceltic και την Ιταλική Edison να πραγματοποιούν την πρώτη ερευνητική γεώτρηση το 2020 με την παραγωγή να ξεκινά το 2022.

Η διεθνή κοινοπραξία πρόκειται να εκμεταλλευτεί ένα από τα μεγαλύτερα γνωστά κοιτάσματα της Δυτικής Ελλάδας, καθώς όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στην ύπαρξη αποθέματος τουλάχιστον 200 εκ. βαρελιών όταν ως μέτρο σύγκριση ο Πρίνος τα τελευταία 33 χρόνια έχει αποδώσει 113 εκατ. βαρέλια. Το ερευνητικό πρόγραμμα της διεθνούς κοινοπραξίας στον Πατραϊκό κόλπο θα φτάσει τα 45 εκατ. ευρώ, ενώ οι επενδύσεις που θα απαιτηθούν για την έναρξη της παραγωγής υπολογίζονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ με σημαντικό μέρος αυτών να αφορά την εγχώρια βιομηχανία.Στην Άρτα και την Πρέβεζα η ερευνητική γεώτρηση αναμένεται το 2021 και η παραγωγή προσδοκάται να ξεκινήσει το 2023, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία η ερευνητική γεώτρηση θα ξεκινήσει το 2021 και η παραγωγή το 2023. Τέλος στην βορειοδυτικήΠελοπόννησο η ερευνητική γεώτρηση θα ξεκινήσει το 2021 και η παραγωγή το 2023 και τέλος στο Ιόνιο και τη Ν. Κρήτη η ερευνητική γεώτρηση εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το 2022 και η παραγωγή το 2024.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.