Επένδυση 11 εκατ. ευρώ για παραγωγή υδρογόνου στην Κρήτη

 Επένδυση ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή κόμβου παραγωγής και διανομής πράσινου υδρογόνου στον Αθερινόλακκο της Κρήτης ανακοίνωσε χθες Κοινοπραξία επιχειρήσεων και τεχνολογικών, επιστημονικών φορέων με επικεφαλής τον όμιλο Eunice.

Όπως επισημάνθηκε το έργο Crete Aegean hydrogen valley βρίσκεται στην φάση του σχεδιασμού και θα πρέπει να ακολουθήσει η αδειοδότηση που είναι μια από τις προκλήσεις του εγχειρήματος καθώς πρόκειται για την πρώτη επένδυση της κατηγορίας που αναπτύσσεται στην Ελλάδα, σε εμπορική κλίμακα (στόχος είναι η παραγωγή 500 τον. υδρογόνου το χρόνΟ σχεδιασμός προβλέπει τη διάθεση του υδρογόνου σε διαφορετικές χρήσεις και συγκεκριμένα τις μεταφορές (κίνηση λεωφορείου με υδρογόνο), τη

ναυτιλίκαιτηνπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το πράσινο υδρογόνο θα παράγεται με χρήση αποκλειστικά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα προέρχεται σε πρώτη φάση από φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 3 μεγαβάτ που πρόκειται να αναπτύξει η Eunice. Ωστόσο όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της Eunice Γιώργος Πεχλιβάνογλου η περαιτέρω ανάπτυξη της παραγωγής πράσινου υδρογόνου προϋποθέτει την εξασφάλιση άφθονης και φθηνής ενέργειας από ΑΠΕ συνδέοντας το έργο του υδρογόνου με δύο άλλες πρωτοβουλίες του ομίλου, για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αίγυπτο και την κατασκευή μονάδων ΑΠΕ σε νησίδες του Αιγαίου. Ο κ. Πεχλιβάνογλου υποστήριξε ότι το έργο της Αιγύπτου είναι υλοποιήσιμο και πρόσθεσε ότι δεν έχει εγκαταλειφθεί.

Η Melissa Verykios, εκπρόσωπος του Clean hydrogen partnership στο οποίο συμμετέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι με τις δύο κοιλάδες υδρογόνου που σχεδιάζονται στην χώρα μας, η Ελλάδα αποκτά εξωστρέφεια στις νέες τεχνολογίες, πλεονεκτική θέση στην Ευρώπη και δυνατότητα εξαγωγών ενέργειας στην Βόρεια Ευρώπη.

ViaDiplomacy Newsroom