Επιχειρηματικό συνέδριο Σκοπίων και Τουρκίας

Επιχειρηματικό συνέδριο ΠΓΔΜ – Τουρκίας διοργανώθηκε στα Σκόπια, κατά τη διάρκεια του οποίου Τούρκοι επιχειρηματίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ΠΓΔΜ ή για συνεργασία με εγχώριες εταιρείες, στους τομείς των τροφίμων, της γεωργίας, της χημικής και μεταλλευτικής βιομηχανίας, των κατασκευών και του τουρισμού, ενώ με τη σειρά τους οι ντόπιοι επιχειρηματίες δήλωσαν ότι θεωρούν τη συνεργασία τους με τουρκικές εταιρείες ως εφαλτήριο για την είσοδό τους στις αγορές της Ευρώπης, της Μέσης και της Άπω Ανατολής.

Οι τουρκικές εταιρείες που συμμετείχαν εδρεύουν στην επαρχία Κοσαέλι, όπου παράγεται το 6% του εθνικού προϊόντος της χώρας και από όπου πραγματοποιείται το 13% των εξωτερικών εμπορικών συναλλαγών. Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Οικονομικό Επιμελητήριο της ΠΓΔΜ.

Ο συνολικός όγκος εμπορίου μεταξύ ΠΓΔΜ και Τουρκίας το 2014 ανήλθε σε 441 εκ. δολ., με αύξηση κατά 14,35% έναντι της προηγούμενης χρονιάς. Από το 2007 και μετά, η αξία του διμερούς εμπορίου αυξάνεται σταθερά, ενώ τουρκικές εταιρείες έχουν πραγματοποιήσει το 3,21% των άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα.

Πηγή: agora.mfa.gr

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.