Επιχείρηση “Olive Branch” : Οι επιχειρήσεις της πρώτης ημέρας της τουρκικής επίθεσης στο Κουρδικό Καντόνι του Afrin

Με σφοδρούς βομβαρδισμούς από 72 αεροσκάφη και πυρά πυροβολικού από αυτοκινούμενα πυροβόλα T-155 Firtina των 155χλστ/52  και πολλαπλούς εκτοξευτών ρουκετών τύπου T-122 Sakaraya ξεκίνησε σήμερα στις 17.00 τοπική ώρα  η επίθεση της Τουρκίας στο κουρδικό Καντόνι του Afrin.

Έχοντας σχεδόν περικυκλώσει το απομονωμένο από τις υπόλοιπες Κουρδικές περιοχές της βορείου Συρίας ο Τουρκικός Στρατός, εξαπέλυσε σήμερα πολλαπλές αναγνωριστικές επιθέσεις σε συνεργασία με τις μονάδες του συμμαχικού FSA υπό την υποστήριξη πυροβολικού, το οποίο εκτελεί πυρά απο προστατευμένες θέσεις πλησίον συνοριακών φυλακίων και αεροπορικών επιδρομών, στα πλαίσια της στρατιωτικής επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» (Olive Branch).

Σύμφωνα με τους Τούρκους η επιχείρηση αυτή δικαιολογείται με βάση τις αποφάσεις Nos.1624 (2005), Nos.2170 (2014) & Nos.2178 (2014) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς και με βάση το Αρθρο 51 περι αυτοάμυνας του ΟΗΕ.

Συνολικά 108 από τους 113 στόχους του SDF σε πέντε περιοχές (Sherawa, Shera, Mabata, Jandires & Rajo) που έχουν εντοπιστεί από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, επλήγησαν την πρώτη ημέρα των επιχειρήσεων, προκαλώντας το θάνατο σε 6 πολίτες και 3 στρατιώτες.

Αναλυτικότερα το πυροβολικό και η Aεροπορία της Τουρκίας υπό την καθοδήγηση ενός ιπτάμενου ραντάρ τύπου  E-7T AEW&C Peace Eagle, έπληξαν στόχους από τις 17.00 τοπική ώρα και ακολούθως στις περιοχές Ayn Daqnah, Mar’anaz, Malikiyah, Maryameyn, Mennagh, Qibar, Hajlar / Heciler, Tel Rifaat, Celeme, Kafr Jannah, Jalma και Tel Salur.

Η τουρκική επίθεση κινείται σε τρείς άξονες στα βόρεια του Καντονιού, τουρκικά άρματα μάχης κινήθηκαν στα σύνορα με το Afrin στην περιοχή βόρεια του χωριού Bulbul, στα δυτικά  στον ποταμό Karasu στην περιοχή Qara Baba οι Τουρκικές δυνάμεις χτίζουν μια γέφυρα για την διεκπεραίωση στρατιωτικών δυνάμεων ενός του Καντονιού. Λίγο νοτιότερα στην περιοχή Rajo οι δυνάμεις των Κούρδων απέκρουσαν απόπειρα δυνάμεων των Τουρκικών δυνάμεων να εισέλθουν στο Καντόνι.

Ακόμη πιο νότια στην τουρκική πόλη Hatayhamami συγκεντρώνονται δυνάμεις του FSA οι οποίες θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος της χερσαίας επίθεσης που ετοιμάζουν οι Τούρκοι στο Κουρδικό Καντόνι με την υποστήριξη τουρκικών αρμάτων μάχης τύπου Μ60A3 TTS εκκαθαριστών ναρκοπεδίου τύπου Bozena 5.

Μερικά μίλια νοτιότερα εντός των εδαφών που η Τουρκία πρόσφατα κατέλαβε στην περιοχή που ελέγχει από κοινού με τον FSA, εντοπίστηκαν οχήματα με άνδρες της οργάνωσης Faylaq al Sham. Στα ανατολικά οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ήδη στείλει άνδρες του FSA στην περιοχή Ayn Daqnah  Tal Rifat και Minagh του Καντονιού, οι οποίοι συγκρούονται με δυνάμεις των Κούρδων οι οποίοι κατάφεραν να αιχμαλωτίσουν ένα τουρκικό ΤΟΜΠ ACV-15 που είχε παραχωρηθεί στο FSA.

Στο νοτιο-ανατολικότερο άκρο του Καντονιού του Afrin απέναντι από τις Κουρδικές δυνάμεις, έχουν αναπτυχτεί άνδρες της ισλαμιστικής Ταξιαρχίας των Τουρκμένων Muntasir Billah οι οποίοι δεν έχουν ακόμη εξαπολύσει την επίθεση τους.

Παράλληλα με αυτές τις επιχειρήσεις, ο Τουρκικός Στρατός ξεκίνησε αργά το βράδυ να στέλνει στα ανατολικά σύνορα του Καντονιού περισσότερα άρματα μάχης  Leopard 2A4 από το συνοριακό πέρασμα του Oncupinar υπό την υποστήριξη του τουρκικού πυροβολικού, το οποίο έχει αναπτυχτεί νότια της πόλης Kilis εντός του τουρκικού εδάφους.

Αν και η Τουρκική επίθεση και εισβολή στο Καντόνι Afrin ήταν αναμενόμενη από τους Κούρδους, η στάση της Ρωσίας είναι αυτή που αιφνιδίασε την ηγεσία του Καντονιού, αφού εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα η Μόσχα διατηρεί στην βάση Kafr Jina βορειοδυτικά της πόλης Afrin, μια δύναμη Στρατιωτικής Αστυνομίας, η οποία αποτελείται από 172 άνδρες με τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα.

Η δύναμη αυτή μάλιστα πρόσφατα ανέπτυξε αριθμό ανδρών στην περιοχή Ayn Daqnah με αντικείμενο την παρατήρηση των συνόρων του Καντονιού με την περιοχή που ελέγχει ο Τουρκικός Στρατός και ο FSA.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Ρώσοι έχουν απομακρύνει τις στρατιωτικές τους δυνάμεις από το Afrin και μετέβησαν στην πόλη Zehra η οποία ελέγχεται από τον Συριακό Στρατό νότια του Κουρδικού Καντονιού αν και η Ρωσική σημαία μέχρι και το απόγευμα της 20ης Ιανουαρίου 2018 κυμάτιζε στην περιοχή Ayn Daqnah .

Όπως δήλωσε ένας από τους ηγέτες του Καντονιού ο Aldar Xelil, οι Ρώσοι ζήτησαν από την Κουρδική ηγεσία την παράδοση των εδαφών του Καντονιού στην Δαμασκό ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε αρνητική μελλοντική εξέλιξη. Η απάντηση των Κούρδων ήταν αρνητική και όπως δήλωσαν δεν πρόκειται να παραδοθούν στους Τούρκους και θα υπερασπιστούν τα εδάφη τους μέχρι τέλους.

Η αποφασιστικότητα των Κούρδων θα δοκιμαστεί αύριο το πρωί όταν θα ξεκινήσει η χερσαία επίθεση των Τουρκικών και συμμαχικών τους δυνάμεων σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Binali Yildrim

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.