Επιχείρηση “Sah Euphrates” – Για πρώτη φορά η Τουρκία εγκαταλείπει “εθνικό” έδαφος

Με μια γρήγορη στρατιωτική επιχείρηση, η τουρκική κυβέρνηση έδωσε λύση στο ζήτημα του απεγκλωβισμού των 40 περίπου Τούρκων στρατιωτών που προστάτευαν το Μαυσωλείο του Süleyman Şah, το οποίο βρίσκεται εντος συριακού εδάφους σε περιοχή που ελέγχει η ISIS σε απόσταση 35 χλμ από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Η επιχείρηση με την κωδική ονομασία “Sah Euphrates” πραγματοποιήθηκε από ένα τουρκικό Μηχανοκίνητο Τάγμα, το οποίο εισέβαλε χτες το βράδυ στη Συρία στις 21.00 από το συνοριακό πέρασμα της πόλης Κομπάνι και κατευθύνθηκε προς το Μαυσωλείο.

Η τουρκική δύναμη αποτελείτο από 39 άρματα μάχης Μ-60Α3 TTS, 57 τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης ACV-15, τεθωρακισμένα τροχοφόρα οχήματα 4×4 τύπου Cobra, τεθωρακισμένα τροχοφόρα οχήματα MRAP Kipri και συνολικά 572 άνδρες και μέλη των τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων.

syria1522015

Η παραπάνω στρατιωτική δύναμη πραγματοποίησε δύο αποστολές εντος του εδάφους της Συρίας. Πρώτο εισχώρησε στο εσωτερικό της χώρας μέχρι το Μαυσωλείο όπου και πραγματοποίησε την εκταφή των οστών του Süleyman Şah κατέστρεψε τις εγκαταστάσεις και αποχώρησε και η δεύτερη αποστολή ήταν η κατάληψη μιας περιοχής εντός της Συρίας σε απόσταση 200 μέτρων από τα σύνορα όπου θα εναποτεθούν τελικά τα οστά αργότερα εντός εγκαταστάσεων που θα χτιστούν.

Η στρατιωτική επιχείρηση η οποία υποστηρίχτηκε από αναγνωριστικά αεροσκάφη, UAV ξεκίνησε όπως αναφέρθηκε στις 21.00. Τα στρατεύματα έφτασαν στο Μαυσωλείο στις 12.30, γεγονός που δηλώνει ότι η προέλαση των Τούρκων πραγματοποιήθηκε με προσοχή και μικρή ταχύτητα λόγω της έντονης παρουσίας των ανταρτών της ISIS στην περιοχή.

Η παρουσία των Τούρκων στο Μαυσωλείο το οποίο βρίσκεται στις όχθες του Ευφράτη στην περιοχή Qara Qawzak στην βόρεια Συρία διήρκησε μόλις 4 ώρες στην διάρκεια των οποίων οι Τούρκοι στρατιώτες πήραν τα οστά του Süleyman Şah και κατέστρεψαν το κτίριο το οποίο υπάρχει στο σημείο αυτό από την δεκαετία του 1970 ώστε να μην καταληφθεί από την ISIS και χρησιμοποιηθεί για προπαγανδιστικούς λόγους.

Οι πρώτες τουρκικές μονάδες επέστρεψαν στο τουρκικό έδαφος στις 07.00 το πρωί την Κυριακή με μόνο μια απώλεια ενός στρατιώτη εξαιτίας ατυχήματος. Όλοι οι άνδρες που συμμετείχαν στην επιχείρηση επέστρεψαν τις βάσεις τους εκτός από μια ολιγομελή ομάδα που παρέμεινε σε στο συριακό έδαφος.

Ως νέα τοποθεσία ταφής των οστών του Süleyman Şah επιλέχτηκε μια περιοχή εντος του εδάφους της Συρίας στα τουρκο-συριακά σύνορα απέναντι από το τουρκικό χωριό Esmeler της επαρχίας Birecik στο νομό Sanliurfa. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας η μεταφορά των οστών του Süleyman Şah σε διαφορετική περιοχή εντός της Συρίας δεν μεταβάλει το καθεστώς της τοποθεσίας που μέχρι σήμερα βρίσκονταν τα οστά η οποία είναι κυρίαρχο τουρκικό έδαφος μετά την γαλλο-τουρκική συμφωνία του 1921.

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί η σειρά των ενεργειών της τουρκικής κυβέρνησης οι οποίες έχουν έντονη σημειολογική σημασία. Όπως δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός η κατάληψη του εδάφους στη Συρία απέναντι από το τουρκικό χωριό Esmeler της επαρχίας Birecik πραγματοποιήθηκε πριν από την επιχείρηση στο Μαυσωλείο στέλνοντας έτσι το μήνυμα ότι η Τουρκία διατηρεί τα δικαιώματα της στο μικρό αυτό κομμάτι συριακής γης που της ανήκει με βάση τη συμφωνία του 1921.

Η απόφαση της κυβέρνησης Νταβούτογλου να πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη επιχείρηση ελήφθη μετά τα εμπόδια που προέβαλε η ISIS στον ανεφοδιασμό της φρουράς του Μαυσωλείου και στην εκτίμηση ότι το μνημείο πιθανόν να καταστραφεί από τις μάχες που πρόκειται να ξεσπάσουν σύντομα. Στην περιοχή έχουν οχυρωθεί δύναμης των ανταρτών της ISIS και μαχητές της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας η περίφημη YPG.

SAH SYRIA

Οι δυνάμεις της ISIS βρίσκονται στην δυτική όχθη του ποταμού Ευφράτη καθώς και στο χώρο περιμετρικά του Μαυσωλείου στην ανατολική όχθη του ποταμού ενώ σε απόσταση μερικών μέτρων από αυτούς στην ανατολική όχθη βρίσκονται οι άνδρες της YPG. Και οι δύο πλευρές ελέγχουν εξ ημισείας την γέφυρα Qara Qawzak και ετοιμάζονται για την σύγκρουση.

Με την κίνηση της αυτή η κυβέρνηση του Νταβούτογλου ήθελα πρώτα από όλα να προστατεύσει τα οστά του Süleyman Şah που αποτελούν ένα από τα ιερότερα σημεία αναφοράς του τουρκικού έθνους αφού ο συγκεκριμένος ηγέτης ήταν ο παππούς του ιδρυτή του βασιλικού οίκου των Osman που δημιούργησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η τολμηρή αυτή επιχείρηση ο Νταβούτογλου ήθελε να στείλει το δικό του μήνυμα προσήλωσης του στο νεοθωμανικό όραμα που πρεσβεύει

Επιπλέον ο Τούρκος πρωθυπουργός ήθελε να διαψεύσει τις πληροφορίες ότι ζήτησε την βοήθεια των Κούρδων της Συρίας για την προστασία του Μαυσωλείου παρα το γεγονός ότι χρειάστηκε την συναίνεση των Κούρδων για να διανύσει τις περιοχές που ελέγχουν ώστε να φτάσει στο Μαυσωλείο.

Δεύτερον ήθελε να δείξει στον τουρκικό λαό και στους γείτονες της Τουρκίας την αξιοπιστία και αποφασιστικότητα του τουρκικού κράτους να υπερασπίσει τα συμφέροντα του ακόμη και εντός ξένων εδαφών και τρίτον να στείλει μήνυμα σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο ότι η Τουρκία δεν εκβιάζεται και δεν εγκαταλείπει τους στρατιώτες της στην τύχη τους και δεν υποκύπτει σε πιθανούς εκβιασμούς, ακόμα και αν αυτοί προέρχονται από μια εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση με την οποία η Άγκυρα διατηρεί μια επικίνδυνη σχέση λυκοφιλίας.

Όσον αφορά το στρατιωτικό σκέλος της επιχείρησης εκτιμάται ότι η προετοιμασία της ξεκίνησε αρκετό καιρό πριν, τόσο η ΜΙΤ όσο και η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας διαθέτουν πλήρη εικόνα για την περιοχή που εξελίχθηκε η επιχείρηση, ενώ βέβαιη θεωρείται η συνδρομή των ανδρών της YPG καθώς και η ανοχή του τοπικού διοικητή της ISIS που έχει περικυκλώσει το χώρο του Μαυσωλείου.

Η επιχείρηση διεξήχθη χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός γεγονός που υποδηλώνει ότι υπήρχε προηγούμενη συνεννόηση με όλους του εμπλεκόμενους και πιθανόν κάποια ανταλλάγματα και προς τις δύο πλευρές αφού η είσοδος στο συριακό έδαφος των Τούρκων πραγματοποιήθηκε από την πόλη Κoμπάνι που ελέγχουν οι Κούρδοι, η διαδρομή προς το Μαυσωλείο ελέγχεται από τους Κούρδους και η περιοχή γύρω από αυτό από την ISIS.

Παρα την επιτυχία της επιχείρησης φωνές στην Τουρκία επικρίνουν την κυβέρνηση Νταβούτογλου για εγκατάλειψη του εθνικού εδάφους στην περιοχή του Μαυσωλείου η πρώτη που λαμβάνει χώρα όπως κάποιοι αναφέρουν από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκίας.

Αν και τα τουρκικά στρατεύματα κατέλαβαν εντος της Συρίας άλλη μια έκταση για τον ενταφιασμό των οστών του Süleyman Şah η εγκατάλειψη του Μαυσωλείου στο Qara Qawzak ενδέχεται να αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από κύκλους στην Τουρκία

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.