Επιχείρηση «Σόκ και Δέος» ετοιμάζει η Ρωσία για το Χαλέπι (Video)

Την εξαπόλυση μιας μεγάλης κλίμακας μαζικής στρατιωτικής επίθεσης την επόμενη εβδομάδα με όλα τα διαθέσιμα μέσα για την τελική κατάληψη του Χαλεπίου από τις κυβερνητικές δυνάμεις φέρεται να ετοιμάζει ο Πρόεδρος της Ρωσίας σύμφωνα με την εφημερίδα The Times.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Ρώσος Πρόεδρος θα επιδιώξει να αξιοποιήσει την περίοδο των εκλογών στις ΗΠΑ, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 8 Νοεμβρίου, για να εξαπολύσει μία μαζική επίθεση με αεροσκάφη από την αεροπορική βάση στην Λατάκεια και το αεροπλανοφόρο RFS Admiral Flota Kuznetsov (063), και με πυραύλους cruise από τα πολεμικά πλοία Pyotr Velikiy (099), Vice Admiral Kulakov (626) και Severomorsk (619) καθώς και από τα τρία υποβρύχια κλάσης Akula και Kilo, τα οποία μεταφέρουν υποβρύχια εκτοξευόμενα πυραυλικά συστήματα ικανά να πλήξουν με ακρίβεια χερσαίους στόχους.

Την περίοδο εκείνη καθώς και τις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν τις Αμερικανικές εκλογές, οι Ρώσοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ δεν θα βρίσκονται σε θέση να αντιδράσουν άμεσα λόγω της μεταβατικής πολιτικής περιόδου.

Υπενθυμίζεται ότι αν και οι Αμερικανικές εκλογές διεξάγονται στις 8 Νοεμβρίου ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ αναλάβει τα καθήκοντα του στις 20 Ιανουαρίου του 2017.

Φυσικά οι ΗΠΑ διαθέτουν από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου τα κατάλληλα πρωτόκολλα και μηχανισμούς για την διοίκηση του κράτους κατά την μεταβατική αυτή περίοδο.

Όμως μια πιθανή επιτάχυνση των γεωπολιτικών εξελίξεων στην Μέση Ανατολή, όπως η πτώση του Χαλεπίου, απαιτούν την ύπαρξη στις ΗΠΑ ενός μηχανισμού αντιμετώπισης αυτών των καταστάσεων, ο οποίος θα πρέπει να έχει την πολιτική νομιμότητα και να μπορεί να λάβει άμεσα την κατάλληλη και αναγκαία πολιτική απόφαση για το είδος και τρόπο με τον οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν σε ένα γεγονός όπως αυτό.

Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση Ομπάμα μπορεί να βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να λάβει τις επόμενες εβδομάδες σημαντικές αποφάσεις υπό μεγάλη πίεση, οι οποίες αναμφίβολα θα επηρεάσουν την εξωτερική πολιτική της νεοεκλεγείσας Αμερικανικής κυβέρνησης τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα.

Ο αποχωρών Πρόεδρος Ομπάμα φαίνεται να μην ασχολείται τόσο με τις εξελίξεις Συρία, γεγονός που αποτυπώνεται στις διαφορετικές και πολλές φορές συγκρουόμενες απόψεις του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας με αυτές του Υπουργείου Εξωτερικών για το ζήτημα αυτό, αφού γνωρίζει ότι σε λιγότερο από τρείς μήνες δεν θα είναι στην εξουσία.

Ουσιαστικά από την 9η Νοεμβρίου οι ΗΠΑ θα έχουν εισέρθει στην μετά Ομπάμα εποχή εκτός εκλογικού απροόπτου, όπως είχε συμβεί με την αμφιλεγόμενη οριακή εκλογή του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ George W. Bush το 2000 έναντι του Δημοκρατικού υποψηφίου Al Gore.

Οι τρείς αυτοί μήνες είναι όπως εκτιμάται οι πλέον επικίνδυνοι για την ολοκλήρωση της κατάληψης του Χαλεπίου από τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους συμμάχους της.Η κατάληψη του Χαλεπίου από τις κυβερνητικές δυνάμεις ανοίγει το δρόμο για την επικυριαρχία του Assad στο βόρειο μέτωπο, αφού το Χαλέπι και το Idlib είναι τα μόνα εναπομείναντα ισχυρά προπύργια των ανταρτών.

Επιπλέον η κατάληψη του Χαλεπίου θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ της Δαμασκού στον τομέα των ψυχολογικών επιχειρήσεων και κατά των ανταρτών σπέρνοντας την απογοήτευση και την ηττοπάθεια στα στρατεύματα του FSA που μάχονται στο βόρειο και νότιο μέτωπο του Συριακού πολέμου.

Μία τέτοια επίθεση πιθανόν να συνδυαστεί και με μαζικές αεροπορικές επιδρομές των στρατηγικών βομβαρδιστικών της Ρωσίας, ασκώντας κατά αυτό τον τρόπο ταυτόχρονη τεράστια στρατιωτική πίεση στους αντάρτες του FSA και στο ISIS.

Η Ρωσική επιχείρηση εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει το δρόμο που άνοιξε στο Ιράκ στις 21 Μαρτίου του 2003 το Αμερικανικό Δόγμα της Ταχυτάτης Επικυριαρχίας  (Rapid Dominance) ή αλλιώς το Δόγμα του Σόκ και Δέους (Shock and Αwe), το οποίο περιλαμβάνει την μαζική και την εντυπωσιακή επίδειξη ισχύος με μαζικούς ταυτόχρονους βομβαρδισμούς σε προεπιλεγμένους πολιτικούς και στρατιωτικούς στρατηγικής σημασίας στόχους.

Τα πολλαπλά Ρωσικά πυραυλικά και αεροπορικά χτυπήματα σε συνδυασμό με μια χερσαία επίθεση των κυβερνητικών και συμμαχικών δυνάμεων στο Χαλέπι, ίσως να αποτελέσουν το σημείο καμπής της πολύχρονης πολιορκίας του Χαλεπίου από τις κυβερνητικές δυνάμεις και την αλλαγή των δεδομένων στο πεδίο των μαχών του Συριακού εμφυλίου πολέμου.

Την ίδια στιγμή δεν είναι τυχαία η ανοχή που δείχνουν τα κυβερνητικά στρατεύματα στην προέλαση των δυνάμεων του SDF στο Καντόνι του Afrin προς την κατεχόμενη από το ISIS πόλη Al Bab.

Μια αποκοπή των Τουρκικών δυνάμεων να φτάσουν στα βόρεια περίχωρα του Χαλεπίου θα διευκόλυνε τον Assad να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στην κατάληψη της πόλης έχοντας στα βόρεια μια ζώνη ασφαλείας μεταξύ των δυνάμεων του και των Τούρκων ελεγχόμενη από τους Κούρδους.

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.