Επιδιώξεις Ασαντ, ο ρόλος των ΗΠΑ και το Χαλέπι

Σε πλεονεκτική θέση έχει βρεθεί ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ, χάρη στη ρωσική αεροπορική υποστήριξη, με τους Κούρδους να εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να επεκτείνουν τα εδαφικά τους κέρδη στη συριακή – τουρκική μεθόριο, προκαλώντας την έντονη ανησυχία της Αγκυρας.

– Τι επιδιώκει ο Ασαντ;

– Τη μέθοδο που οδήγησε τον κυβερνητικό στρατό της Συρίας να ανακαταλάβει τη Χομς χρησιμοποιεί ο Ασαντ στο Χαλέπι, πολιορκώντας την πόλη και προκαλώντας τεχνητό λιμό. Η κύρια οδός ανεφοδιασμού των πολιορκημένων από την Τουρκία έχει κοπεί, με τους 300.000 κατοίκους του Χαλεπίου να λιμοκτονούν. Ενδεχόμενη ανακατάληψη του Χαλεπίου από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί «σημείο καμπής» του εμφυλίου, ευνοώντας σημαντικά –τόσο σε συμβολικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο– το καθεστώς της Δαμασκού.

– Ποιος ελέγχει τι;

– Σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Κάρτερ, ο κυβερνητικός στρατός της Συρίας ελέγχει το 40% της χώρας, ενώ οι κουρδικές δυνάμεις, το Ισλαμικό Κράτος και άλλες ανταρτικές ομάδες ελέγχουν ποσοστό 20%.
Οι ανταρτικές ομάδες, τις οποίες η Δύση θεωρεί μετριοπαθείς, διατηρούν την ισχύ τους γύρω από το Χαλέπι. Οι δυνάμεις αυτές, όμως, συνυπάρχουν σε πολλά σημεία με την προσκείμενη στην Αλ Κάιντα οργάνωση, Μέτωπο Νούσρα, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ και αποκλείσθηκε από τις συνομιλίες στη Γενεύη. Κούρδοι και μαχητές του Ισλαμικού Κράτους μοιράζονται την υπόλοιπη επαρχία του Χαλεπίου.

– Ποια η σημασία του Χαλεπίου;

– Το καθεστώς Ασαντ, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι ίσως να μην πετύχει να ανασυνθέσει τη Συρία, ευελπιστεί να προσθέσει το Χαλέπι –τη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας– στον πυρήνα νέου κράτους, που θα περιλαμβάνει τις ακτές της Μεσογείου και τη Δαμασκό, παρότι ανταρτικές δυνάμεις συνεχίζουν να κατέχουν την Ιντλίμπ, μεταξύ των δύο μεγάλων πόλεων.

– Τι κάνουν οι ΗΠΑ;

– Η αμερικανική πολιτική στη Συρία υπήρξε συγκεχυμένη και σπασμωδική. Η Ουάσιγκτον στήριξε τους αντάρτες επαρκώς για να επιβιώσουν, χωρίς ωστόσο να τους επιτρέψει να επικρατήσουν, δημιουργώντας στις τάξεις τους το εύλογο ερώτημα εάν οι ΗΠΑ θα τους εγκαταλείψουν τώρα στη μοίρα τους. Η αεροπορική εμπλοκή της Ρωσίας μετέβαλε ριζικά τους υπολογισμούς της Ουάσιγκτον, περιορίζοντας σημαντικά την ελευθερία κινήσεων των ΗΠΑ, που δεν επιθυμούν να εμπλακούν στρατιωτικά κατά της Ρωσίας.

Έντυπη Καθημερινή

ViaDiplomacy Newsroom